Enter your keyword

post

Studiu: Pandemia de COVID-19 atrage atenția asupra provocărilor de mediu, însă accentuează sărăcia și inegalitățile

Experții în domeniul sustenabilității consideră că pandemia de COVID-19 va contribui la atragerea atenției asupra provocărilor de mediu, dar va accentua și provocările socio-economice, cum ar fi sărăcia și inegalitatea, potrivit unui raport intitulat 2021 Sustainability Leaders realizat de GlobeScan și The SustainAbility Institute by ERM.

Sondajul GlobeScan / SustainAbility Leaders Survey a urmărit opiniile experților la nivel mondial cu privire la evoluția agendei de sustenabilitate începând din 1997. Cea de-a 25-a ediție a acestui raport a avut loc pe fundalul fără precedent al pandemiei, aproape 700 de experți în domeniul sustenabilității din peste 70 de țări reflectând asupra implicațiilor acesteia pentru agenda de dezvoltare durabilă.

Experții nu mai cred cu atâta tărie că pandemia COVID-19 va încetini progresul sustenabilității. În 2020, aproape jumătate dintre profesioniștii în domeniul sustenabilității (49%) au prezis o deprioritizare a agendei de sustenabilitate în următorul deceniu ca urmare a coronavirusului – o proporție care, în cel mai recent sondaj, a scăzut la doar un sfert (24%).

Totodată, preocuparea pentru aproape toate provocările legate de durabilitate continuă să se intensifice. Pentru al doilea an consecutiv, experții consideră că majoritatea problemelor sunt din ce în ce mai urgente. 

O altă concluzie a studiului este aceea că ONG-urile continuă să fie mai performante decât alți actori instituționali în ceea ce privește contribuția percepută la promovarea priorităților de dezvoltare durabilă. Atunci când li se cere să evalueze contribuția diferiților actori instituționali la progresul în domeniul dezvoltării durabile, peste șase din zece experți spun că ONG-urile au cele mai bune rezultate.