Enter your keyword

post

Studiu: Oamenii au provocat extincţia a cel puţin 469 de specii de păsări în ultimii 50.000 de ani

Cel puţin 469 de specii de păsări au dispărut în ultimii 50.000 de ani, în principal din cauza oamenilor, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători israelieni, a anunţat marţi Universitatea din Tel Aviv (TAU), relatează agenția Xinhua, citată de Agerpres. Constatările sunt incluse într-un studiu realizat de TAU şi Institutul de Ştiinţe Weizmann şi publicat în Journal of Biogeography.

Cercetătorii cred că extincţia vastă a fost cauzată în primul rând de oamenii care vânau păsările pentru hrană sau de animalele aduse de aceştia pe insule şi care se hrăneau cu puii şi ouăle lor. Astfel, a fost provocată dispariţia a aproximativ 10-20% dintre toate speciile aviare, au precizat cercetătorii.

Foto: TEL AVIV UNIVERSITY / www.jpost.com

Oamenii de ştiinţă au reuşit să listeze 469 de specii aviare care au dispărut în ultimii 50.000 de ani. Ei au notat, însă, că numărul real este mult mai mare.

Majoritatea speciilor dispărute aveau mai multe trăsături: erau de dimensiuni mari, trăiau pe insule şi multe dintre ele erau incapabile să zboare.

Constatările se bazează în principal pe rămăşiţele păsărilor descoperite în zonele populate de oameni şi pe faptul că majoritatea păsărilor au dispărut la scurt timp după sosirea acestora din urmă.

”Sperăm că descoperirile noastre pot servi drept semnale de avertizare cu privire la speciile de păsări ameninţate în prezent cu dispariţia şi, prin urmare, este important să verificăm dacă prezintă caracteristici similare”, au concluzionat cercetătorii.