Enter your keyword

post

Studiu: Copiii români, îngrijoraţi de calitatea aerului, sunt de părere că politicienii nu acţionează pentru a preveni şi reduce problemele de mediu

Cei mai mulţi dintre copiii români (67%) sunt îngrijoraţi de calitatea aerului, trei sferturi dintre ei (78%) sunt dispuşi să facă schimbări în viaţa lor pentru a reduce daunele aduse mediului, iar aproape două treimi (63%) nu sunt de acord cu afirmaţia că politicienii români acţionează pentru a preveni şi reduce probleme climatice şi de mediu, arată datele unei analize sociologice realizate de Salvaţi Copiii România.

Datele au fost culese în perioada 5 – 26 aprilie 2021 pe un eşantion de copii reprezentativ la nivel naţional cu un volum de 1.004 respondenţi cu vârste cuprinde între 8 şi 17 ani împliniţi, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural.

Analiza evidenţiază faptul că mai puţin de jumătate dintre copii consideră că primesc suficiente informaţii despre probleme climatice şi de mediu la şcoală (42%).

Principalul subiect de interes este poluarea aerului (64%), pentru care se înregistrează cel mai înalt nivel de cunoştinţe deja deţinut. Defrişarea este principala problemă pentru care copiii doresc ca Guvernul român să ia măsuri imediate (32%). Urmează deşertificarea, încălzirea globală şi risipa de alimente.

Potrivit studiului, cei mai mulţi dintre copiii din România – 71% – sunt interesaţi de problemele de mediu, două treimi consideră că este uşor să aleagă soluţii ecologice în viaţa de zi cu zi (68%) şi că sunt în măsură să influenţeze politicienii pentru a preveni şi reduce problemele climatice şi de mediu (65%).

În ceea ce priveşte percepţia asupra autorităţilor, România este percepută de copii ca fiind mai puţin responsabilă decât alte ţări în lupta împotriva schimbărilor climatice, o cotă mică de încredere fiind acordată politicienilor: doar 30% dintre copii consideră că politicienii pot preveni şi reduce problemele climatice şi de mediu.

Cu toate că nivelul cel mai înalt de informaţii (47% din eşantionul total) se înregistrează în cazul poluării aerului, majoritatea copiilor (54%) consideră că au puţine sau deloc informaţii despre refugiaţii climatici. Reciclarea şi poluarea cu plastic au, de asemenea, niveluri ridicate de informaţii (respectiv 36% şi respectiv 31%).