Enter your keyword

post

Studiu: 73% dintre restaurantele din România sunt responsabile de risipă alimentară

Un procent de 73% dintre restaurantele din România au declarat că se confruntă cu risipa alimentară, în timp ce doar 55% au implementat deja măsuri pentru a o reduce, conform unui studiu realizat de Edenred România în parteneriat cu HORA (Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România) și Mastercard.

Foto: Jasmin Sessler/Unsplash

Potrivit unui comunicat de presă care a transmis rezultatele, studiul a fost realizat în perioada aprilie – august 2022, iar respondenții au inclus categorii variate de operatori: 72% restaurante (incluzând: bucătării cu specific/fast-food/catering/take away), 17% lanțuri de restaurante și 6% cafenele și patiserie. Marja de eroare 1-3%.

Rezultatele arată că 70% din risipa alimentară este asociată fructelor, legumelor și cărnii, în timp ce 30% provine din mâncăruri preparate. În același timp, 50% dintre alimentele care sunt pe cale să expire sunt aruncate la gunoi.

Jumătate dintre operatori aruncă zilnic între 1-5% din mâncarea produsă, iar 20% aruncă între 5-15%. În topul celor mai aruncate produse se află materiile prime – fructe, legume, carne – în proporție de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%). Pentru 3 din 10 operatori, risipa are loc exclusiv în bucătărie, în timp ce pentru ceilalți 7 din 10, aceasta se produce în restaurant sau în ambele locuri”, conform studiului.

Mai mult de 8 din 10 operatori au declarat că se gândesc la risipa alimentară, iar peste jumătate implementează deja măsuri pentru a reduce risipa alimentară.

Cei mai mulți au afirmat că cea mai importantă și practică metodă de a reduce risipa alimentară este raportarea corectă dintre cererea de produse și achiziția materiei prime. Cu alte cuvinte, restaurantele iau în calcul fluxul de clienți din anumite perioade, pentru a calcula necesarul de materie primă, astfel încât să evite surplusul care conduce, de cele mai multe ori, la o cantitate mai mare de alimente aruncate”.

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.