Studiu: 73% dintre restaurantele din România sunt responsabile de risipă alimentară
Un procent de 73% dintre restaurantele din România au declarat că se confruntă cu risipa alimentară, în timp ce doar 55% au implementat deja măsuri pentru a o reduce, conform unui studiu realizat de Edenred România în parteneriat cu HORA (Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România) și Mastercard.
Potrivit unui comunicat de presă care a transmis rezultatele, studiul a fost realizat în perioada aprilie – august 2022, iar respondenții au inclus categorii variate de operatori: 72% restaurante (incluzând: bucătării cu specific/fast-food/catering/take away), 17% lanțuri de restaurante și 6% cafenele și patiserie. Marja de eroare 1-3%.
Rezultatele arată că 70% din risipa alimentară este asociată fructelor, legumelor și cărnii, în timp ce 30% provine din mâncăruri preparate. În același timp, 50% dintre alimentele care sunt pe cale să expire sunt aruncate la gunoi.
„Jumătate dintre operatori aruncă zilnic între 1-5% din mâncarea produsă, iar 20% aruncă între 5-15%. În topul celor mai aruncate produse se află materiile prime – fructe, legume, carne – în proporție de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%). Pentru 3 din 10 operatori, risipa are loc exclusiv în bucătărie, în timp ce pentru ceilalți 7 din 10, aceasta se produce în restaurant sau în ambele locuri”, conform studiului.
Mai mult de 8 din 10 operatori au declarat că se gândesc la risipa alimentară, iar peste jumătate implementează deja măsuri pentru a reduce risipa alimentară.
„Cei mai mulți au afirmat că cea mai importantă și practică metodă de a reduce risipa alimentară este raportarea corectă dintre cererea de produse și achiziția materiei prime. Cu alte cuvinte, restaurantele iau în calcul fluxul de clienți din anumite perioade, pentru a calcula necesarul de materie primă, astfel încât să evite surplusul care conduce, de cele mai multe ori, la o cantitate mai mare de alimente aruncate”.