Enter your keyword

Ștefan Sfeatcu a primit titlul de Ambasador al Sustenabilității

Ambasada Sustenabilității în România (ASR) a desemnat noul Ambasador al Sustenabilității.

Am ales ca noul ambasador să fie Ștefan Sfeatcu, Project Manager Program A.C.C.E.S. – Angajarea de Candidați cu Cerințe și Evoluții Speciale la Kaufland România. 

I-am acordat această distincție ca o recunoaștere pentru implicarea plină de suflet și contribuția la succesul unuia dintre cele mai ample și complete programe de recrutare și integrare pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități din România.  

În cadrul acestui program, echipa Kaufland a urmărit, în egală măsură, crearea de canale de recrutare dedicate persoanelor cu dizabilități și organizarea de programe de training și comunicarea în interiorul companiei, toate cu scopul de a transforma Kaufland România într-un angajator cu adevărat incluziv.  

“Pașii pe care I-am făcut au fost unii mici, mici si siguri, cu o deosebită atenție la detalii, cu o deosebită atenție pentru cei pe care i-am recrutat și i-am adus în echipele noastre. Am avut nevoie de viziune, de o strategie corecta, dar, nu în ultimul rând, de oameni, specialiști sau nu, care să ni se alăture pe acest drum” ne-a spus Ștefan. 

Prin programul Ambasadorii Sustenabilității, ASR promovează modelele care inspiră și motivează cetățenii și companiile românești să rezolve probleme sociale și de mediu fără a sacrifica eficiența economică. 

De fiecare dată când colegii noștri cu dizabilități vin la muncă, vin cu un entuziasm aparte, unul pe care nu îl regăsești în rândul nostru, al celor care suntem obișnuiți să avem un loc de muncă, să avem oportunități reale de angajare. 

Credit video: Inquam Photos

Angajarea persoanelor cu dizabilități nu este un proces benefic doar pentru ele, el schimbă la nivel fundamental și atmosfera din companie. “Atunci când am primit din ce în ce mai mulți colegi cu dizabilități în echipe, a crescut nivelul de empatie, s-a diversificat comunicarea între noi[…] dar și acel nivel de coeziune a grupului.”

Programul de recrutare este un succes și pentru că a reușit să se alinieze și obiectivelor de business ale companiei: atragerea de noi talente, atragerea de noi clienți și retenția angajaților. “Optimizarea spațiului de lucru, a mediului de lucru, deschiderea noastră, a companiei, către inovație, către diversitate, a adus în jurul brandului și alți clienți”, ne spune Ștefan. “Din statisticile noastre, și nu numai ale noastre, retenția este mult mai mare în rândul colegilor cu dizabilități care intră în echipele noastre, ajung să ne cunoască cultura organizațională, și apoi rămân și vor să aibă parte de toate beneficiile acestui loc de muncă.” 

 Programul a avut un succes foarte mare și a devenit un model de bune practici care va putea, în viitor, să fie extins nu doar la nivelul întregii țări, cum este acum, ci la nivel internațional, în întreg grupul Schwartz, din care face parte Kaufland România.  

 Dar programele de acest fel sunt coordonate de oameni și au nevoie de sufletul și inspirația lor. Ștefan este unul dintre aceștia, plin de energie și de curajul de a-și asuma o astfel de întreprindere. “Sunt o persoană căreia îi plac oamenii. Sunt aproape de oameni, mi-a plăcut întotdeauna să lucrez alături de oameni. Alături de oamenii din echipele cu care am lucrat până acum am cunoscut dezamăgiri, dar și limitele pe care le ai atunci când vrei să faci lucruri bune și nu se întâmplă, pe de altă parte succesele pe care le ai atunci când reușești să faci proiecte frumoase.” 

 Ștefan a plecat din zona de ONG și s-a alăturat echipei Kaufland România, special pentru acest program.  

“La Kaufland am venit pentru că am vrut mai mult de la mine, și nu aș fi fost aici dacă acest proiect nu avea acea doză extrem de necesară de umanitate.” 

Cred în comunitate, cred în bucurie, cred în dezamăgiri și în iubiri răsunătoare,[…] sunt un romantic încă incurabil. În același timp, proiectele pe care le desfășor ca hobby în timpul liber mă ajută foarte mult să mă conectez cu oamenii, cu cei care au o anumită nevoie specifică.   

Ce crede Ștefan despre sustenabilitate?  

“Sustenabilitatea, pentru mine, aș rezuma-o la cei șapte ani de acasă. Înseamnă setul de valori etice, un set de principii pe care trebuie să le respectăm, luând în considerare mediul și respectul pentru acesta, luând în considerare oamenii din jur și abordarea pe care trebuie să o avem cu aceștia.” 

Încă din 2018, Ambasada Sustenabilității promovează ambasadori ai sustenabilității din sectoare și domenii diferite, din zona urbană sau rurală, promotori de cauze diverse și contributori la obiective de dezvoltare durabilă diferite. Însă cu toții au în comun efortul și dorința lor de ”mai bine”.

Programul SustainAbility Ambassadors este dedicat oamenilor implicați și exemplelor lor de succes în construirea unei Românii sustenabile.

Decernarea premiului SustainAbility Ambassador

Foto: Inquam Photos

Vezi AICI cum poți să susții acest program.