SSAB împărtășește secretul oțelului fără fosile
Producătorul suedez de oțel dezvăluie cum procesul său de producție fără fosile produce apă în loc de CO2. Când consorțiul HYBRIT, inclusiv SSAB, a permis lansarea primului vehicul din lume construit cu oțel fără fosile în 2021, a inaugurat o nouă eră pentru industria siderurgică și pentru lume. Acum, SSAB face publică tuturor tehnologia oțelului „aproape” fără emisii.
Datorită noului proces de fabricare a oțelului, produsul secundar din ceea ce a fost una dintre industriile cu cea mai mare emisiune de dioxid de carbon, poate fi acum apa. „Acum putem produce oțel acolo unde produsul secundar este apă, în loc de CO2”, spune Martin Pei, CTO la SSAB. „Am vrut să sărbătorim acest lucru arătând în mod tangibil schimbarea într-un mod pe care majoritatea oamenilor îl vor înțelege instantaneu.” SSAB a îmbuteliat o parte din apa rezultată din producția de oțel fără fosile, numind-o Pure Waste. „O sticlă de Pure Waste de la uzina pilot HYBRIT este cea mai bună dovadă a ceea ce înseamnă această tehnologie. Trecem de la emisia de CO2 la emisia de apă care este reciclată în acest proces. Nu este nimic mai puțin decât o posibilitate incredibilă. Sper că colegii noștri din industrie vor profita de această șansă de a transforma sectorul nostru dintr-un răufăcător al schimbărilor climatice într-un erou al climatului”, spune Pei.
O nouă eră pentru producția de oțel
Oțelul este esențial pentru economia globală, permițând totul, de la transport și construcția de noi clădiri, până la bunuri de larg consum și infrastructură electrică. Deci, pe măsură ce economia globală crește, crește și producția de oțel – de la 1,7 miliarde de tone metrice în 2017 la 1,9 miliarde de tone în 2021, potrivit Asociației Mondiale a Oțelului. Dar industria siderurgică produce, de asemenea, 7% din emisiile de CO2 ale lumii, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. Majoritatea emisiilor provin din modul în care este fabricat oțelul convențional – într-un furnal care se bazează pe cărbune și cocs pentru a elimina oxigenul din fier.
Procesul de producție de oțel fără fosile dezvoltat de SSAB ca parte a consorțiului HYBRIT este un pas important către reducerea numărului global de CO2. Funcționează folosind hidrogen în loc de cărbune pentru a scoate oxigenul din fier. Combinarea hidrogenului cu oxigenul din minereul de fier în loc de cărbune și cocs produce apă ca produs secundar în loc de CO2. Martin Pei spune că procesul elimină practic emisiile de dioxid de carbon din producția de oțel. „Deocamdată, mai avem niște emisii rămase de la electrozii cuptorului cu arc electric și alte emisii de la elementele de aliere etc.”, potrivit Pei. Demonstrând fezabilitatea noului proces, Volvo a lansat un basculant construit cu oțel fără fosile în 2021. De atunci, alți parteneri au lansat inițiative de primă mutare din industriile cheie, demonstrând produse fabricate din oțel fără fosile de la SSAB.
Împărtășirea secretelor oțelului fără fosile
SSAB lucrează cu producătorul de minereu de fier LKAB și cu compania energetică Vattenfall, ca parte a inițiativei HYBRIT. Împreună, au dezvoltat un lanț valoric pentru producția de fier și oțel fără fosile, de la mină până la clientul final. SSAB își propune să ofere oțel fără fosile la scară industrială încă din 2026. Dar poate merge atât de departe de unul singur, spune Pei. „Lumea se află într-o prăpastie a schimbărilor climatice. Am demonstrat că există o tehnologie funcțională pentru a face oțel fără fosile. Dar nu putem schimba întreaga industrie singuri [SSAB reprezintă aproximativ 0,5% din cota de piață mondială]. Alții trebuie să acționeze rapid și pentru a menține vii obiectivele Acordului de la Paris.”
În consecință, liderii SSAB doresc să sprijine și să inspire atât producătorii de oțel, cât și clienții în călătoria lor către zero emisii. SSAB a solicitat brevetul procesului Hybrit, pentru a-l pune la dispoziție altor producători de oțel. „Am demonstrat acum cu tehnologia HYBRIT că este posibil să se producă oțel la scară largă fără a emite CO2. SSAB vrea să inspire și să sprijine alți producători de oțel pentru a atinge neutralitatea climatică. De aceea, SSAB a depus împreună cu partenerii săi un portofoliu de brevete pentru HYBRIT, punând tehnologia la dispoziția lumii”, spune Pei. SSAB a creat, de asemenea, o platformă on-line de partajare a cunoștințelor pentru cei care doresc să afle mai multe despre HYBRIT.
Cumpărătorii, de asemenea, trebuie să aleagă oțel fără fosile pentru a reduce în mod semnificativ emisiile din industrie. „Adăugarea de valoare economică și de mediu afacerii prin investiția în oțel care creează zero emisii de carbon în timpul producției este doar un factor”, spune Pei. Trecerea la oțel fără fosile reprezintă o investiție în îmbunătățirea mediului pentru generațiile viitoare. Și ar trebui să ajute partea de cerere a ecuației că oțelul fabricat cu noul proces s-a dovedit a fi mai puternic și a îmbătrâni mai bine decât oțelul produs în mod convențional.