fbpx

Enter your keyword

post

SISTEMUL COCA-COLA ÎN ROMÂNIA DEVINE PRIMUL PRODUCĂTOR LOCAL DE BĂUTURI CU O UNITATE PROPRIE DE FABRICARE A PET-ULUI RECICLAT

SISTEMUL COCA-COLA ÎN ROMÂNIA DEVINE PRIMUL PRODUCĂTOR LOCAL DE BĂUTURI CU O UNITATE PROPRIE DE FABRICARE A PET-ULUI RECICLAT

Sistemul Coca-Cola în România, format din companiile Coca-Cola România și Coca-Cola HBC România, a instalat o unitate de decontaminare a fulgilor de PET în fabrica din Ploiești, a doua cea mai mare fabrică din cadrul Grupului Coca-Cola HBC, dobândind astfel capabilități unice de a produce PET reciclat (rPET) intern. Investiția în unitatea de decontaminare a fost în valoare de 55 milioane lei, din care 17,5 milioane lei reprezintă ajutor de stat, pentru fabricarea internă a PET-ului reciclat. România devine astfel a doua țară din Grupul Coca-Cola HBC care va utiliza această tehnologie inovatoare pentru producția internă de rPET.Investiția reprezintă o premieră și prin faptul că, pentru prima dată în România, un producător de băuturi va fabrica intern PET reciclat destinat ambalajelor pentru băuturile sale.

 

Astfel, investiția susține tranziția întregului portofoliu de ambalaje PET al Sistemului Coca-Cola la 100% PET reciclat (rPET), prin posibilitatea aprovizionării constante cu plastic reciclat la standard alimentar. Transformând recipiente vechi în unele noi, investiția contribuie la crearea unei economii circulare pentru ambalaje, cu mai puține emisii de carbon generate, având în vedere că  fulgii rPET au amprentă de carbon cu 80% mai mică decât rezina PET, iar unitatea de producție rPET utilizează 100% energie electrică din surse regenerabile, adică fără emisii de carbon generate. 

Proiectul vine în contextul unei strategii ample de investiții pe termen lung în echipamente de ultimă generație cu impact pozitiv asupra eficienței operațiunilor și mediului înconjurător. În ultimii 5 ani, sistemul Coca-Cola în România a investit aproximativ 1 miliard lei pentru îmbunătățirea și extinderea capacității de producție. Aceste investiții reprezintă  o oportunitate de a crea valoare și de a contribui în continuare la economia locală, prin crearea de noi locuri de muncă de-a lungul lanțului valoric și venituri mai mari la bugetul de stat.  

 

”Eforturile de a ne îmbunătăți activitatea din perspectiva de mediu au fost constante pe parcursul prezenței noastre locale, susținute de investiții continue în operațiuni și sustenabilitate. Investiția în unitatea proprie de producție rPET este o inițiativă de pionierat pe piața locală și situează România drept a doua țară din cadrul grupului Coca-Cola HBC care utilizează o astfel de tehnologie inovatoare prin intermediul căreia se poate obține material reciclat care respectă cele mai înalte standarde de calitate si siguranță alimentară”, spune Jovan Radosavljevic, General Manager, Coca-Cola HBC România 

 

El mai spune că investiția în această unitate de producție rPET a fost aprobată pentru a deveni operațională în același timp cu cel mai mare proiect de economie circulară implementat vreodată în România: Sistemul de Garanție-Returnare, care va deveni operațional la finalul anului. „Am fost implicați încă de la început în acest efort comun al producătorilor de băuturi, comercianților și Guvernului României și suntem încrezători că vom avea un sistem de succes, cu potențial de a impulsiona colectarea separată a ambalajelor de băuturi din plastic, sticlă sau aluminiu. Prin intermediul SGR, producătorii de băuturi vor putea avea acces la materie primă de calitate pentru a o utiliza în ambalajele lor. În același timp, suntem încrezători că în scurt timp Sistemul de Garanție-Returnare din România va deveni un exemplu de bune practici pentru restul statelor europene care urmează să îl implementeze”, mai spune  Jovan Radosavljevic.

Totodată, acest proiect de investiții asigură o abordare circulară, în linie cu obiectivele Sistemului Coca-Cola de a crește procentul de PET reciclat utilizat, până în 2030, și de a reduce emisiile de carbon până la zero net, pe întregul lanț de valoare, până în 2040. 

“Avem responsabilitatea de a contribui la rezolvarea provocării globale reprezentate de deșeurile de ambalaje și ne propunem să producem o schimbare în bine, prin tot ceea ce înseamnă activitatea noastră: modul în care sunt fabricate băuturile noastre, designul ambalajelor și ce se întâmplă cu acestea după ce băuturile sunt consumate. Iar această inaugurare, precum și inovațiile și investițiile realizate constant de-a lungul anilor demonstrează dedicarea noastră față de îndeplinirea acestui angajament. Suntem toți parte a acestui proiect, alături de partenerii noștri, dar și de consumatorii din România, cărora le vom oferi în curând toate produsele noastre în ambalaje din 100% PET reciclat. Împreună putem contribui la schimbare, iar mesajul nostru este unul simplu: fiecare gest simplu contează – fiecare sticlă PET colectată separat poate primi o nouă viață”, spune Mark Docherty, General Manager, Coca-Cola România.