fbpx

Enter your keyword

post

Șapte idei pentru un Crăciun (mai) sustenabil

Șapte idei pentru un Crăciun (mai) sustenabil

Crăciunul este una dintre cele mai frumoase perioade ale anului; cu toate acestea, Sărbătorile pot avea un impact negativ profund asupra mediului. De exemplu, în luna decembrie, generăm cu 25% mai multe ambalaje uzate decât în tot ​​timpul anului. Iată 7 idei despre cum ne putem bucura de cea luminoasă perioadă a anului, în timp ce avem grijă și de casa noastră, planeta Pământ.

1. Felicitări electronice

Felicitările de Crăciun se adaugă la risipa de Crăciun. Poți aduce bucurie familiei și prietenilor, arătându-le că îți amintești de ei, prin felicitări electronice. Poți chiar să le personalizezi.

2. Re-gift

De ce să păstrezi un cadou de care nu ai nevoie? Știm, ideea de a dărui mai departe ceva primit, nu a fost văzută cu ochi buni multă vreme. Însă nu ar fi mai bine să lași pe altcineva să folosească cadoul, dacă și-l dorește sau îi face trebuință? Acest lucru se traduce, practic, prin refolosire și va elibera, de asemenea, ceva spațiu în casa ta.
P.S. Doar ai grijă să nu oferi cadoul persoanei care ți l-a făcut inițial.

3. Găsește alternative pentru hârtia de împachetat

Potrivit Repak, 6 milioane de role de hârtie de împachetat, având greutatea similară a 95.000 de pomi de Crăciun, sunt folosite într-o țară de dimensiunea Irlandei, în fiecare an, în timpul Crăciunului! Putem reduce acest lucru, folosind alternative la hârtia de împachetat, precum ziare vechi, pânză sau hărți. Există multe modalități de a face cadourile tale să arate frumos, refolosind hârtii vechi.

 

4. Salvează energie

Lasă luminile de Crăciun aprinse doar în camera în care te afli (și pe cât posibil, nu peste noapte). În plus, LED-urile și luminile de Crăciun cu consum redus de energie pot fi o opțiune bună pentru a economisi energia.

5. Gătește din resturi și evită risipa alimentară

După fiecare Crăciun, rămân resturi. Cumpărăm și servim mâncare de parcă lumea s-ar sfârși. Vestea bună e că avem suficient de multă mâncare, cât să trăim o săptămână din resturi. Sandvișurile cu curcan și șuncă sunt întotdeauna un răsfăț, dar există multe alte lucruri pe care le putem face cu resturile, de la paste gustoase, până la pizza. Doar fiți creativi sau căutați rețete.

6. Oferă experiențe în loc de obiecte

În loc să oferi un cadou care s-ar putea să nu fie folosit niciodată și care să ajungă să fie depozitat în pod, de ce să nu oferi în dar, o experiență cu amintiri care vor dura. Bilete de teatru, bilete de cinema sau o vizită la un muzeu ar putea fi un răsfăț binevenit. De ce nu, o excursie într-o vinărie, o cină pregătită din produse locale, o călătorie cu balonul, o drumeție sau o lecție de echitație pot fi adăugate pe listă.

7.  Cumpără cadourile din magazinele online puse la dispoziție de organizațiile caritabile și/sau de mediu.

Adesea online, acestea sunt surse uimitoare pentru a găsi cadouri vintage sau hand-made: haine, ornamente și cărți. Asociațiile au, de obicei, scheme de reciclare. Astfel, reduceți deșeurile în timp ce oferiți bani unei cauze bune. Majoritatea magazinelor de caritate vând și o gamă largă de felicitări de Crăciun.

Îți venim în ajutor cu câteva exemple de organizații ce fac parte din Coaliția România Sustenabilă și pe care le poți urmări sau chiar consulta, pentru idei de cadouri sustenabile:

  • https://atelieruldepanza.ro/
  • https://www.e-natura.ro
  • https://remesh.ro/
  • https://podish.ro/ 
  • https://bineprimit.ro/