Obiectivul 3: Sanatate si bunastare
Imbunatatirea accesului la servicii de asistenta medicala de calitate este esentiala pentru functionarea adecvata a unei societati durabile. Asistenta medicala trebuie sa fie moderna si sa aiba un caracter umanist. Bineinteles, trebuie asigurata o ambianta adecvata pentru vieti sanatoase si pentru promovarea bunastarii tuturor, la orice varsta. In plus, abordarea domeniului trebuie intarita prin prevenire. Totodata, este necesara promovarea unui mod de viata sanatos, incluzand combaterea unor obiceiuri negative (ex. fumatul), incurajarea stilului proactiv si favorizarea activitatilor sociale. Abordarea sanatatii si bunastarii trebuie sa includa si abordarea bolilor psihice, boli care sunt de multe ori neglijate sau stigmatizate.
Impreuna vom lucra pentru a atinge pana in 2030 tintele formulate de Organizatia Natiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum si tintele noastre.
Tinte:
- 3.1 REDUCEREA RATEI MORTALITATII MATERNE
- 3.2 ELIMINAREA DECESELOR CE POT FI PREVENITE IN RANDUL COPIILOR PANA LA 5 ANI
- 3.3 LUPTA IMPOTRIVA BOLILOR TRANSMISIBILE
- 3.4 REDUCEREA MORTALITATII PREMATURE CAUZATE DE BOLI NETRANSMISIBILE SI PROMOVAREA SANATATII MINTALE
- 3.5 PREVENIREA SI TRATAMENTUL ABUZULUI DE SUBSTANTE
- 3.6 REDUCEREA NUMARULUI DE DECESE SI RANIRI CAUZATE DE ACCIDENTE RUTIERE
- 3.7 ACCES UNIVERSAL LA SERVICII DE SANATATE SEXUALA SI REPRODUCTIVA SI PENTRU PLANIFICAREA FAMILIEI
- 3.8 REALIZAREA ACOPERIRII UNIVERSALE IN DOMENIUL SANATATII
- 3.9 REDUCEREA NUMARULUI DE DECESE SI AL BOLILOR PROVOCATE DE PRODUSE CHIMICE PERICULOASE SI POLUARE
Pana in 2030, reducerea ratei globale a mortalitatii materne la mai putin de 70 de cazuri la 100.000 de nascuti-vii
Pana in 2030, eliminarea deceselor care pot fi prevenite in randul nou-nascutilor si copiilor pana la 5 ani, toate tarile avand scopul de a reduce mortalitatea neonatala la cel mult 12 decese la 1.000 nascuti-vii si mortalitatea copiilor pana la 5 ani la cel mult 25 decese la 1000 nascuti-vii.
Pana in 2030, eliminarea epidemiilor de SIDA, tuberculoza, malarie si boli tropicale neglijate, precum si combaterea hepatitei, bolilor conditionate de apa si a altor boli transmisibile.
3.4 REDUCEREA MORTALITATII PREMATURE CAUZATE DE BOLI NETRANSMISIBILE SI PROMOVAREA SANATATII MINTALE
Pana in 2030, reducerea cu o treime a mortalitatii premature cauzate de boli netransmisibile prin prevenire, tratare si promovarea sanatatii mintale si a bunastarii
Consolidarea prevenirii si tratamentului abuzului de substante, inclusiv abuzul de droguri si substante narcotice si a consumului excesiv de alcool
Pana in 2020, injumatatirea numarului global de decese si raniri cauzate de accidente rutiere
Pana in 2030, asigurarea accesului universal la serviciile de sanatate sexuala si reproductiva, inclusiv pentru planificarea familiei, informare si educatie, precum si integrarea sanatatii reproducerii in strategiile si programele nationale
Realizarea acoperirii universale in domeniul sanatatii, inclusiv protectia riscurilor financiare, accesul la servicii esentiale de sanatate calitative si accesul la medicamente de baza
Pana in 2030, reducerea substantiala a numarului deceselor si bolilor provocate de produsele chimice periculoase, de poluare si de contaminarea aerului, apei si a solului
Compania ta contribuie – prin activitatea sa de baza, prin programele interne sau proiectele pe care le sustine – la una sau mai multe dintre aceste tinte?
Te asteptam in cadrul grupului de lucru cu:
- exemple de buna practica, pentru a-i inspira si pe altii,
- lectii invatate, experienta si know-how
- propuneri de imbunatatire sau completare a politicilor publice, care sa favorizeze dezvoltarea educatiei de calitate in Romania.
Astfel vom veni in sprijinul autoritatilor locale si al guvernului de a-si atinge propriile tinte.
Tinte ale autoritatilor publice:
- 3.A IMPLEMENTAREA CONVENȚIEI-CADRU A OMS PRIVIND CONTROLUL TUTUNULUI
- 3.B SPRIJINIREA CERCETARII, DEZVOLTARII SI ACCESULUI UNIVERSAL LA VACCINURI SI MEDICAMENTE LA PRETURI ACCESIBILE
- 3.C CRESTEREA FINANTARII PENTRU SANATATE SI SPRIJINIREA SANATATII FORTEI DE MUNCA IN TARILE IN CURS DE DEZVOLTARE
- 3.D IMBUNATATIREA SISTEMELOR DE AVERTIZARE TIMPURIE PENTRU RISCURILE GLOBALE DE SANATATE
Consolidarea implementarii Conventiei-cadru a Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind controlul tutunului in toate tarile, dupa caz.
Sprijinirea cercetarii si dezvoltarii vaccinurilor si medicamentelor impotriva bolilor transmisibile si necomunicabile care afecteaza in primul rand tarile in curs de dezvoltare, ofera acces la medicamente si vaccinuri esentiale accesibile, in conformitate cu Declaratia de la Doha privind Acordul TRIPS si sanatatea publica, care afirma dreptul tarilor in curs de dezvoltare de a utiliza in intregime dispozitiile din Acordul privind aspectele legate de comert ale drepturilor de proprietate intelectuala in ceea ce priveste flexibilitatea pentru a proteja sanatatea publica si, in special, sa ofere accesul la medicamente pentru toti.
Cresterea in mod substantial a finantarii pentru sanatate si recrutarea, dezvoltarea, formarea si pastrarea fortei de munca in domeniul sanatatii in tarile in curs de dezvoltare, in special in tarile cel mai putin dezvoltate si in statele mici insulare in curs de dezvoltare.
Consolidarea capacitatii tuturor tarilor, in special a tarilor in curs de dezvoltare, de avertizare timpurie, de reducere a riscurilor si de gestionare a riscurilor nationale si globale in materie de sanatate.
Despre Coalitia CRS
Coalitia Romania Sustenabila este o initiativa privata, apolitica, ce actioneaza – prin contributia voluntara a membrilor sai institutionali si individuali, inscrisi in grupurile de lucru tematice si regionale – ca interfata de consultare si dialog intre:
- sectorul guvernamental-administrativ,
- mediul de afaceri,
- sistemul academic,
- organizatiile neguvernamentale si
- cetateni,
pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD), in vederea implementarii Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei si a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, convenita la nivelul ONU si al UE.