fbpx

Enter your keyword

Obiectivul # 3

Obiectivul 3: Sanatate si bunastare

Imbunatatirea accesului la servicii de asistenta medicala de calitate este esentiala pentru functionarea adecvata a unei societati durabile. Asistenta medicala trebuie sa fie moderna si sa aiba un caracter umanist. Bineinteles, trebuie asigurata o ambianta adecvata pentru vieti sanatoase si pentru promovarea bunastarii tuturor, la orice varsta. In plus, abordarea domeniului trebuie intarita prin prevenire. Totodata, este necesara promovarea unui mod de viata sanatos, incluzand combaterea unor obiceiuri negative (ex. fumatul), incurajarea stilului proactiv si favorizarea activitatilor sociale. Abordarea sanatatii si bunastarii trebuie sa includa si abordarea bolilor psihice, boli care sunt de multe ori neglijate sau stigmatizate.

Impreuna vom lucra pentru a atinge pana in 2030 tintele formulate de Organizatia Natiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum si tintele noastre.

Tinte:

Pana in 2030, reducerea ratei globale a mortalitatii materne la mai putin de 70 de cazuri la 100.000 de nascuti-vii

Pana in 2030, eliminarea deceselor care pot fi prevenite in randul nou-nascutilor si copiilor pana la 5 ani, toate tarile avand scopul de a reduce mortalitatea neonatala la cel mult 12 decese la 1.000 nascuti-vii si mortalitatea copiilor pana la 5 ani la cel mult 25 decese la 1000 nascuti-vii.

Pana in 2030, eliminarea epidemiilor de SIDA, tuberculoza, malarie si boli tropicale neglijate, precum si combaterea hepatitei, bolilor conditionate de apa si a altor boli transmisibile.

Pana in 2030, reducerea cu o treime a mortalitatii premature cauzate de boli netransmisibile prin prevenire, tratare si promovarea sanatatii mintale si a bunastarii

Consolidarea prevenirii si tratamentului abuzului de substante, inclusiv abuzul de droguri si substante narcotice si a consumului excesiv de alcool

Pana in 2020, injumatatirea numarului global de decese si raniri cauzate de accidente rutiere

Pana in 2030, asigurarea accesului universal la serviciile de sanatate sexuala si reproductiva, inclusiv pentru planificarea familiei, informare si educatie, precum si integrarea sanatatii reproducerii in strategiile si programele nationale

Realizarea acoperirii universale in domeniul sanatatii, inclusiv protectia riscurilor financiare, accesul la servicii esentiale de sanatate calitative si accesul la medicamente de baza

Pana in 2030, reducerea substantiala a numarului deceselor si bolilor provocate de produsele chimice periculoase, de poluare si de contaminarea aerului, apei si a solului

Compania ta contribuie – prin activitatea sa de baza, prin programele interne sau proiectele pe care le sustine – la una sau mai multe dintre aceste tinte?

Te asteptam in cadrul grupului de lucru cu:

  • exemple de buna practica, pentru a-i inspira si pe altii,
  • lectii invatate, experienta si know-how
  • propuneri de imbunatatire sau completare a politicilor publice, care sa favorizeze dezvoltarea educatiei de calitate in Romania.

Astfel vom veni in sprijinul autoritatilor locale si al guvernului de a-si atinge propriile tinte.

Tinte ale autoritatilor publice:

Consolidarea implementarii Conventiei-cadru a Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind controlul tutunului in toate tarile, dupa caz.

Sprijinirea cercetarii si dezvoltarii vaccinurilor si medicamentelor impotriva bolilor transmisibile si necomunicabile care afecteaza in primul rand tarile in curs de dezvoltare, ofera acces la medicamente si vaccinuri esentiale accesibile, in conformitate cu Declaratia de la Doha privind Acordul TRIPS si sanatatea publica, care afirma dreptul tarilor in curs de dezvoltare de a utiliza in intregime dispozitiile din Acordul privind aspectele legate de comert ale drepturilor de proprietate intelectuala in ceea ce priveste flexibilitatea pentru a proteja sanatatea publica si, in special, sa ofere accesul la medicamente pentru toti.

Cresterea in mod substantial a finantarii pentru sanatate si recrutarea, dezvoltarea, formarea si pastrarea fortei de munca in domeniul sanatatii in tarile in curs de dezvoltare, in special in tarile cel mai putin dezvoltate si in statele mici insulare in curs de dezvoltare.

Consolidarea capacitatii tuturor tarilor, in special a tarilor in curs de dezvoltare, de avertizare timpurie, de reducere a riscurilor si de gestionare a riscurilor nationale si globale in materie de sanatate.

Avem la dispozitie 10 ani, pana in 2030, si multe de facut, dar avem convingerea ca impreuna, punandu-ne la un loc priceperea, timpul si energia, vom reusi sa sprijinim nivelul sanatatii si bunastarii in Romania.

Contribuie alaturi de compania ta:

IN CADRUL COALITIEI

Identifica in cadrul companiei tale – in activitatea de baza, programele interne sau proiectele pe care le sustine – exemple de buna practica, lectii invatate si know-how. Experienta ta conteaza!

Inventariaza, alaturi de colegii tai din departamentele relevante, politicile publice nefavorabile sau care ar fi utile dezvoltarii accelerate a domeniului si formuleaza propuneri. Supune-le dezbaterii in cadrul grupului de lucru.

Participa la intalnirile grupului de lucru, la dezbaterile cu reprezentantii sectorului guvernamental si la evenimentele coalitiei. Asuma-ti un rol activ in ceea ce priveste comunicarea cu membrii grupului sau secretariatul coalitiei.

Contribuie la comunicarea publica a temei, a activitatii grupului de lucru si a coalitiei, pe canalele online sau ofline, proprii sau ale companiei. Solicita oricand sigla obiectivului sau a coalitiei in acest scop.

Invita alaturi de noi si alte organizatii cu experienta, in grupul de lucru din care faci parte sau in sprijinul altui obiectiv.


Fii la curent cu noutatile. Urmareste pagina de Facebook: Ambasada Sustenabilitatii in Romania pentru cele mai noi informatii despre acest domeniu.


IN CADRUL COMPANIEI SAU PERSONAL


Vaccineaza-te pe tine si pe copiii tai. Protejarea familiei impotriva bolilor ajuta si sanatatea publica.


Doneaza sange


Inscrie-te in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule.


Mergi pe jos! Este benefic pentru minte, corp si mediu.


Vorbeste-le si colegilor tai despre toate acestea si invita-i sa faceti mai mult impreuna.

Despre Coalitia CRS

Coalitia Romania Sustenabila este o initiativa privata, apolitica, ce actioneaza – prin contributia voluntara a membrilor sai institutionali si individuali, inscrisi in grupurile de lucru tematice si regionale – ca interfata de consultare si dialog intre:

  • sectorul guvernamental-administrativ,
  • mediul de afaceri,
  • sistemul academic,
  • organizatiile neguvernamentale si
  • cetateni,

pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD), in vederea implementarii Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei si a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, convenita la nivelul ONU si al UE.

Sustinatori

Ambasada Sustenabilitatii este un fanion important la inceput de drum in Romania. Este foarte important sa existe un astfel de nucleu, agregator de proiecte cu oameni bine pregatiti si dornici sa inoveze domeniul sustenabilitatii, mai ales in ceea ce priveste sectorul privat. Le doresc mult succes si ii asigur ca Departamentul pentru Dezvoltare Durabila apreciaza efortul depus pentru actiunile ce deservesc implementarea Agendei 2030.

László Borbély

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila - Guvernul Romaniei

Fiecare stat este reprezentat in Romania prin propria ambasada, insa combaterea saraciei, protectia mediului, promovarea sanatatii nu cunosc conceptul de nationalitate. Pamantul ne apartine tuturor si este timpul sa beneficieze de o ambasada – un spatiu, un reper pentru toti oamenii responsabili care isi propun sa ajute si care, prin resursele, prin puterea lor sau prin exemplul personal, pot schimba lumea.

Marco Hößl

Director General Kaufland Romania

Suntem bucurosi sa sustinem “Ambasada Sustenabilitatii in Romania” ca punct de intalnire pentru discutii legate de sustenabilitate si responsabilitate sociala a companiilor. Credem ca aceasta agora poate aduce o contributie importanta la promovarea gandirii sustenabile in Romania. Pentru a ne pastra comorile naturale, cultura, precum si bunastarea ca si comunitate, luarea de decizii durabile ar trebui sa fie o parte inerenta a ADN-ului societatii noastre.

Excelenta Sa Dl Cord Meier-Klodt

Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti

Guvernul suedez este un sustinator puternic al Agendei 2030. Pentru a reusi sa indeplinim toate cele 17 obiective ale dezvoltarii durabile, trebuie sa colaboram – guverne, societatea civila si sectorul privat. Trebuie sa lucram impreuna atat la nivel national, cat si dincolo de frontiere! Ambasada Suediei doreste ca Ambasada Sustenabilitatii in Romania sa aiba succes in cresterea gradului de constientizare si cunoastere a acestei probleme importante in Romania – toate fortele bune trebuie mobilizate pentru o dezvoltare durabila!

Excelenta Sa Dna. Anneli Lindahl Kenny

Ambasadorul Suediei in Bucuresti

Ambasada Olandei la Bucuresti sprijina initiativa The CSR Agency de a infiinta o platforma de sustenabilitate in Romania. Sustenabilitatea si responsabilitatea sociala corporativa sunt valori fundamentale ale societatii noastre. E nevoie de sprijin din partea sectorului public si privat pentru a aduce aceste teme pe agenda companiilor, politicienilor, guvernelor si organizatiilor neguvernamentale. Este importanta si foarte valoroasa existenta unei locatii fizice in Bucuresti, unde companiile, ONG-urile, universitatile, politicienii, studentii, cercetatorii, reprezentantii si cetatenii se pot aduna, dezbate, impartasi bune practici, invata si lucra impreuna pentru a creste gradul de constientizare asupra acestor teme in societatea noastra.

Dl. Huub Drabbe

Seful Sectiei Economice, Ambasada Olandei la Bucuresti