Acestea sunt interconectate, monitorizate și administrate de la distanță printr-o soluție tehnologică adaptată. Astfel compania Sameday are, în permanență, acces la informațiile privind statusul ridicărilor, retururilor și al eliberării casetelor, ceea ce permite eficientizarea deplasărilor de încărcare și reducerea emisiilor de CO2.

Fiind independente energetic, automatele easybox dotate cu panouri solare generează economii de energie electrică de aproximativ 500 kwh / lună, echivalentul consumului lunar a două gospodării medii sau a 85 de frigidere medii, clasa A+++.

“La Sameday, știm că aportul fiecăruia dintre noi este important și că, făcând pași mici, putem contribui la crearea unui mediu mai bun, sustenabil. De aceea, zona verde joacă un rol important în strategia noastră pe termen mediu și lung. Este modalitatea noastră de a răspunde atât nevoilor clienților de astăzi, cât și ale celor din viitor. În următorul an, ne dorim să creștem numărul de easyboxuri cu consum 0 de energie electrică și suntem în continuare în căutare de noi parteneri și locuri de instalare.”, declară Lucian Baltaru, CEO Sameday.

Sameday, planuri pentru un viitor verde

Ca strategie pe termen lung, Sameday își propune ca serviciul de livrare OOH să devină un proiect cu zero emisii de carbon, prin transformarea tuturor easyboxurilor în lockere independente energetic, completate de livrarea cu mașini electrice. Astfel, eforturile companiei se concentrează atât spre protejarea mediului, cât și spre a inova și extinde serviciile pentru clienți.

În 2022, obiectivul Sameday este ca peste 10% dintre lockerele montate anul acesta, în România, să fie 100% verzi, urmând ca acest procent să crească gradual, anual.

Sameday continuă expansiunea serviciului easybox, recunoscut pentru atributele sale prietenoase cu mediul. Lockerele nu produc hârtie, generează un număr mai mic de deplasări motorizate și o reducere a amprentei de carbon cu 50%, față de livrările door-to-door. Mai mult, livrările la punct fix, în cadrul automatelor Sameday au un impact pozitiv asupra traficului și elimină problemele asociate cu indisponibilitatea locurilor de parcare, din zonele urbane aglomerate.

Acestea, precum și confortul și conveniența oferite utilizatorilor finali au făcut ca rata de adopție a serviciului să crească rapid și să ajungă la peste 53% în București și la peste 32% în țară. În prezent, în România și Ungaria există peste 2.700 de unități, dar reprezentanții Sameday estimează că, până la finalul anului, numărul lor va crește la 4.500.

Deși, inițial, orașele mari au fost primele care au îmbrățișat conceptul de easybox, în prezent cererea crește considerabil în mediul urban mic. Topul județelor unde sunt amplasate easyboxuri este condus de București, urmat de Cluj, Ilfov, Timiș, Iași, Constanța, Brașov, Dolj, Prahova și Sibiu. Aproximativ 20% din cele 2700 de unități existente în prezent sunt amplasate în orașe ca Bascov, Nădlac, Cugir, Beiuș, Sânpetru, Murfatlar.