Enter your keyword

post

România, Italia, Portugalia, Slovacia și Bulgaria vor să întârzie cu cinci ani interzicerea vânzărilor de vehicule care funcționează pe combustibili fosili

România, Italia, Portugalia, Slovacia și Bulgaria încearcă să prelungească cu cinci ani termenul la care intră în vigoare interdicția de a vinde vehicule care funcționează pe combustibili fosili, programată pentru 2035, conform unor documente consultate de jurnaliști agenției de presă Reuters.

Foto: Nabeel Syed/Unsplash

Această politică europeană este unul dintre pilonii principali pe care Uniunea Europeană își bazează planul de a reduce nivelul de emisii generat de mijloacele de transport și pentru a accelera tranziția spre vehicule electrice. Toate acestea vin în contextul în care scopul declarat al UE este de a reduce nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990.

Propunerea legată de nivelul emisiilor a fost făcută anul trecut de Comisia Europeană și spune că noile vehicule trebuie să-și reducă nivelul de emisii de carbon cu 100% până în 2035, ceea ce înseamnă de facto o interdicție asupra vânzărilor de vehicule pe combustibili fosili.

Miniștrii statelor membre ar urma să se pună de acord asupra acestui plan în cursul săptămânii viitoare, înainte de a negocia forma finală a legislației cu Parlamentul European – care a votat luna aceasta pozitiv asupra termenului de 2035.

Documentul văzut de jurnaliști sugerează în schimb o reducere cu 90% până în 2035 și cu 100% până în 2040. Totodată, cele cinci state membre vor ca pentru categoria vehiculelor utilitare ușoare (până în 3,5 tone) să fie stabilită o reducere cu 80% a emisiilor de carbon până în 2035, respectiv cu 100% până în 2040. 

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.