Reformele din piața europeană a certificatelor de carbon se lasă așteptate după un vot negativ al Parlamentului European
Propunerea care ar fi trebuit să declanșeze îmbunătățirea pieței europene a certificatelor de carbon a fost respinsă de Parlamentul European, miercuri, în ceea ce se conturează drept o evoluție neașteptată, care scoate la iveală diviziunile din legislativul european cu privire la politicile climatice, potrivit agenției de presă Reuters.

Foto: Frederic Koberl Unsplash
O comisie parlamentară este acum însărcinată cu misiunea de a găsi o cale de compromis între grupurile politice din Parlamentul European. Concret, propunerea însemna modificarea sistemului de tranzacționare a certificatelor de emisii (ETS), care plafonează cantitatea de gaze cu efect de seră ce pot fi emise de fabrici, centrale energetice și aviație pentru a atinge țintele generale privind emisiile.
În cadrul plafonului, care descrește în fiecare an, companiile au voie să cumpere și să vândă certificate de emisii. Anterior, sistemul acoperea doar 43% din emisiile sectoarelor vizate, iar comisia de mediu a UE a dorit creșterea ei până la 67%, ceea ce a dus la neînțelegeri între grupurile parlamentare.
Această respingere înseamnă că a fost amânat votul și pentru alte două politici de mediu, legate inclusiv de planul UE de a impune tarife de dioxid de carbon pe importurile unor bunuri precum oțelul și cimentul, respectiv de un fond care ar urma să utilizeze bani proveniți din sistemul de tranzacționare a certificatelor pentru a-i susține pe cetățenii cu venituri reduse.
Respingerea de astăzi din parlament ar putea însemna o întârziere în calendarul UE, care își dorea să finalizeze pachetul legislativ în acest an pentru a-l pune deja în aplicare în 2023.
No Comments