Enter your keyword

post

Reformele din piața europeană a certificatelor de carbon se lasă așteptate după un vot negativ al Parlamentului European

Propunerea care ar fi trebuit să declanșeze îmbunătățirea pieței europene a certificatelor de carbon a fost respinsă de Parlamentul European, miercuri, în ceea ce se conturează drept o evoluție neașteptată, care scoate la iveală diviziunile din legislativul european cu privire la politicile climatice, potrivit agenției de presă Reuters.

Foto: Frederic Koberl Unsplash

O comisie parlamentară este acum însărcinată cu misiunea de a găsi o cale de compromis între grupurile politice din Parlamentul European. Concret, propunerea însemna modificarea sistemului de tranzacționare a certificatelor de emisii (ETS), care plafonează cantitatea de gaze cu efect de seră ce pot fi emise de fabrici, centrale energetice și aviație pentru a atinge țintele generale privind emisiile.

În cadrul plafonului, care descrește în fiecare an, companiile au voie să cumpere și să vândă certificate de emisii. Anterior, sistemul acoperea doar 43% din emisiile sectoarelor vizate, iar comisia de mediu a UE a dorit creșterea ei până la 67%, ceea ce a dus la neînțelegeri între grupurile parlamentare.

Această respingere înseamnă că a fost amânat votul și pentru alte două politici de mediu, legate inclusiv de planul UE de a impune tarife de dioxid de carbon pe importurile unor bunuri precum oțelul și cimentul, respectiv de un fond care ar urma să utilizeze bani proveniți din sistemul de tranzacționare a certificatelor pentru a-i susține pe cetățenii cu venituri reduse.

Respingerea de astăzi din parlament ar putea însemna o întârziere în calendarul UE, care își dorea să finalizeze pachetul legislativ în acest an pentru a-l pune deja în aplicare în 2023.

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.