Enter your keyword

post

Raport UE: Decalajele de gen s-au adâncit în Europa ultimilor 5 ani. Combaterea schimbărilor climatice stagnează

Raport UE: Decalajele de gen s-au adâncit în Europa ultimilor 5 ani. Combaterea schimbărilor climatice stagnează

Deși au fost înregistrate progrese în atingerea celor 17 Obiective de Dezvoltare Sustenabilă, inegalitatea de gen s-a adâncit, iar eforturile de combatere a schimbărilor climatice au stagnat în ultimii ani, reiese dintr-un document oficial al Uniunii Europene.

Raportul a măsurat progresele înregistrate spre îndeplinirea celor 17 Obiective de Dezvoltare Sustenabilă între 2014 şi 2019.

La cele mai multe dintre ele, cele 27 de state membre au realizat progrese.

Decesele prin violenţă, atacurile, vandalismul au înregistrat scăderi. Guvernele au cheltuit mai mult pentru sistemele de justiţie, crescând încrederea în independenţa acestora.

Mai mulţi oameni au putut să-şi satisfacă nevoile de bază, inclusiv prin acces la servicii de sănătate şi locuinţe adecvate. Totodată, a scăzut numărul fumătorilor şi al celor afectaţi de poluare fonică sau a aerului, iar speranţa de viaţă a crescut.

Cu toate acestea, decalajele între bărbaţi şi femei s-au adâncit.  Chiar dacă salariile pe oră ale femeilor se apropie lent de cele ale bărbaţilor, iar numărul femeilor din parlamente şi în poziţii de conducere în companii a crescut considerabil, Eurostat constată că balanţa generală este negativă.


Inegalităţile din educaţie şi de pe piaţa muncii au sporit şi mult mai multe femei, comparativ cu bărbaţii, sunt inactive economic pentru că trebuie să aibă grijă de copii sau de bătrâni.

În ce priveşte Obiectivul 13, Acțiuni pentru combaterea schimbărilor climatice, raportul Eurostat constată un bilanţ neutru şi că progresul a stagnat în ultimii cinci ani.

Pierderile economice legate de climă în 2017 au fost de 12,1 miliarde euro, în ciuda faptului că Europa a investit peste 19 miliarde euro în proiecte de mediu.

Emisiile de dioxid de carbon ale blocului comunitar au fost reduse cu 2,7% din 2013 până în 2018, însă temperaturile au continuat să crească, conform cifrelor.