Enter your keyword

post

Raport: Șocurile climatice se pot răspândi rapid asupra băncilor, companiilor și asupra sistemului financiar ca întreg

Riscurile financiare derivate din șocurile climatice au potențialul de a se răspândi rapid prin sistemul financiar, ceea ce aduce riscuri asupra băncilor și riscul ca unele companii să intre în incapacitate de plată, conform unui raport publicat săptămâna trecută de Banca Centrală Europeană (BCE) și Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS), citat de ESG Today. 

Foto: Paul Fiedler/Unsplash

Noul raport explorează modul în care șocurile climatice ar putea afecta sistemul financiar european, în special din perspectiva naturii sistemice pe care o au riscurile climatice. Totodată, raportul și-a propus să pună pe masă diferite opțiuni pentru un răspuns coordonat la nivel european prin politici macroprudențiale.

Printre principalele concluzii ale raportului se numără: natura interconectată a riscurilor derivate din tranziția climatică și a provocărilor generate de catastrofele naturale; identificarea factorilor care amplifică riscul climatic în sistemul financiar. 

De exemplu, prețurile în creștere ale certificatelor de carbon generează posibilitatea ca intrarea unei companii în incapacitate de plată să declanșeze mai departe și intrarea în incapacitate de plată a altor companii. Toate acestea potențează riscurile tranziției pentru bănci și companii. 

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.