fbpx

Enter your keyword

post

Raport: Ecosistemul de suport pentru antreprenorii sociali și societatea civilă este încă în fază incipientă în România

Raport: Ecosistemul de suport pentru antreprenorii sociali și societatea civilă este încă în fază incipientă în România

Ecosistemul de sprijin pentru antreprenorii sociali și pentru societatea civilă din România este încă în fază incipientă, conform raportului „Social Finance Market in Romania”, realizat de Ashoka România, Fonduri-Structurale.ro și 2Tokens.

Foto: Ashoka România

Trebuie să lucrăm împreună pentru a dezvolta mediul antreprenoriatului social și societății civile în unul mai sustenabil, iar unul dintre pilonii pe care trebuie să clădim este diversificarea instrumentelor de finanțare. Tensiunile nu apar din cauza unui singur tip de actor, ci prin mecanismele încă incipiente care să susțină impact pe termen lung” a explicat Tomina Vodarici, Ashoka România.

Raportul înseamnă o analiză a pieței de finanțare socială ce urmărește nivelul de maturitate al sectorului atât din perspectiva antreprenorilor sociali sau creatorilor de schimbare, cât și din cea a finanțatorilor și a organizațiilor de suport.

Analizând nivelul de suport pe care antreprenorii sociali îl percep la nivelul diferiților actori care fac parte din acest ecosistem de suport, niciun actor nu a primit un scor mai mare de 50%, pe primul loc aflându-se organizațiile ce gestionează granturi, urmate de comunitatea de antreprenori sociali și companii private, universitățile situându-se pe ultimul loc”, notează raportul.

Mai mult, analiza arată că societatea civilă funcționează predominant prin accesarea granturilor nerambursabile, care, deși sunt un instrument necesar, dezvoltă o dependență nesustenabilă în modelul de operare și inițiativă a antreprenorilor sociali. Grant-urile de cele mai multe ori nu consolidează capacitatea organizațională și prezintă fonduri restrictive determinate pe o perioadă scurtă de timp.

Chiar dacă cel mai folosit instrument de finanțare rămâne grantul, antreprenorii sociali din România sunt interesați de instrumente alternative de finanțare. De exemplu, 83% dintre respondenții studiului ar folosi instrumente precum crowdfunding, iar 68% diferite forme de investiție. Creditele devin un instrument mai atractiv pentru societatea civilă, 34% dintre ei identificând o oportunitate de a utiliza această linie de finanțare pentru scalare sau cofinanțare (25%).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.