Enter your keyword

PROGRAME

Coalitia Romania Sustenabila (CRS) reprezinta o initiativa independenta, privata, apolitica, construita ca un acord de colaborare prin participarea colectiva a membrilor sai.

Coalitia a fost infiintata in cadrul Ambasadei Sustenabilitatii in Romania ca urmare a planului de implementare si monitorizare a Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila. Printre membrii Coalitiei se regasesc marile companii private, IMM-uri, organizatii reprezentative ale societatii civile si reprezentanti ai mediului academic, diplomatic si media.

CRS inseamna Dialog si Colaborare intre autoritati publice, mediu de afaceri, societate civila si lideri de opinie. Rezultatul: proiecte integrate, ce vor contribui la dezvoltarea sustenabila a Romaniei.

Sustainability Talks sunt sesiuni lunare de dezbateri (90 de minute), urmate de intrebari si raspunsuri (30 de minute), pe teme de sustenabilitate. Obiectivul programului Sustainability Talks este sa puna politicile publice in perspectiva, aliniindu-le la principiile și obiectivele de dezvoltare durabila. Invitatii vor fi reprezentanti la nivel inalt ai institutiilor publice, mediului de afaceri, mediului academic si ONG-urilor.

Vezi editiile:

Membrii Coalitiei Romania Sustenabila pot participa saptamanal la masterclassul Sustainability School. 

In fiecare saptamana, un speaker cu expertiza impartaseste cu membrii Coalitiei informatii legate de sustenabilitate intr-un masterclass desfasurat online, prin platforma Zoom, Vorbitorii sunt reprezentanti ai organizatiilor deja membre ale coalitiei, companii partenere sau experti din strainatate, recomandati de ambasadele straine din Romania.

Evenimentul se desfasoara timp de o ora si este urmat de o sesiune de 30 de minute de intrebari venite din partea participantilor. 

Obiectivul nostru este sa facilitam transferul de know-how pe teme de sustenabilitate intre membrii Coalitiei si specialisti din sectorul privat, public și non-profit.La finalul sesiunii, membrii vor ramane cu exemple / directii concrete pe care să le poata implementa „de maine” in organizatiile lor. Avand in vedere misiunea Ambasadei (promovarea sustenabilitatii in mediul de afaceri) ne dorim ca fiecare sesiune sa explice in mod special avantajele / implicatiile / modalitatile de contributie ale companiilor privind tema aleasa.

Programul Sustainability Ambassadors are obiectivul de a recunoaste si de a promova contributiile remarcabile aduse Obiectivelor de Dezvoltare Durabila (ODD-uri), contributii aduse de catre reprezentantii departamentelor business, academic, non-guvernamental sau politic/administrativ.

In urma succesului editiei pilot – gazduita de Ambasada (ASR) in decembrie 2017, cand Melania Medeleanu si Vlad Voiculescu au primit distinctia pentru primii doi Ambasadori datorita contributiei aduse in cadrul SDG No 3-Sanatate si Bunastare – obiectivul este de a transforma programul Sustainability Ambassadors intr-un program lunar.

Cum functioneaza: in fiecare luna, echipa care se ocupa de program va cauta initiative relevante din intreaga tara si vor alege – cu ajutorul membrilor Coalitiei Romania Sustenabila, daca vor fi luate in considerare mai multe initiative – cea mai remarcabila dintre ele pentru luna respectiva.

Lunar, se va organiza o ceremonie de decernare a premiilor, pentru fiecare titlu in parte.

Centrul face parte din misiunea The CSR Agency si a Ambasadei Sustenabilitatii in Romania de a deveni Portalul Romaniei catre un Viitor Sustenabil, principalul furnizor de cunostinte si expertiza in sustenabilitate.

Programele de formare:

 • prezinta cele mai recente concepte despre responsabilitate, instrumente si practici de sustenabilitate utilizate in domeniul afacerilor, dar aplicabile si in institutii publice sau organizatii non-guvernamentale (CSR Trends);
 • furnizeaza managerilor activi din companiile mari si IMM-uri, cunostintele si abilitatile necesare pentru a intelege si aplica procesul de raportare non-financiara, conform Standardelor GRI (Global Reporting Initiative Standards) si reglementarilor legislative.

In plus, fata de sesiunile care implica taxa de participare, Ambasada isi doreste sa promoveze sustenabilitatea si raportarea catre anumite grupuri-tinta, care sunt:

 • interesate dar nu au posibilitatea de a plati taxa: studenti, profesori (economie, jurnalism, sociologie, mediu, comunicare etc);
 • implicate in mod direct in domeniu, dar care nu sunt constienti de amploarea, importanta lui si de aptitudinile necesare, cum ar fi reprezentantii autoritatilor care reglementeaza raportarea non-financiara si/sau organismele de control: Ministerul Finantelor Publice (MFP), Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Banca Nationala a Romaniei (BNR), Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Pentru a acoperi costurile pentru aceste grupuri-tinta, cautam parteneri care sa asigure:

 • 10 sesiuni de studiu de cate o zi x 10 studenti (100 Future Sustainable Leaders – FSL);
 • 2 sesiuni de studiu de cate 2 zile x 10 profesori (20 Teachers for Sustainability – TS);
 • 1 sesiune de studiu de o zi x 10 profesionisti in raportare (10 Reporting Professionals – RP).

Invitam partenerii sa se alature Ambasadei Sustenabilitatii in Romania si sa sprijine infiintarea si deschiderea publica a primului centru de resurse pentru sustenabilitate din Romania: Biblioteca CSR, ce ofera cele mai recente carti, reviste, filme si resurse online despre responsabilitate sociala corporativa (CSR) si dezvoltare sustenabila.

De luni pana vineri, intre orele 10:00-17:00, Biblioteca CSR invita membrii – studenti, profesionisti, admiratori – sa foloseasca zona de lectura si serviciile de studiu pentru a accesa cele mai relevante resurse din domeniu. Toate titlurile si descrierile vor fi afisate in catalogul online, disponibil pe site-ul proiectului.

In primele 12 luni sunt asteptati minimum 250 de utilizatori pentru a se inscrie si accesa cele peste 200 de resurse pentru un total de 5,000 de imprumuturi sau consultari online.

Scopul bibliotecii este sa ofere tuturor acces la cunostinte si expertiza internationala in CSR si sustenabilitate, sa motiveze si sa ajute profesionistii sa avanseze in efortul lor de a contribui la dezvoltarea sustenabila.

Profesionisti din domeniu si pasionati de sustenabilitate se intalnesc sa discute la un pahar de vin noutatile lunii in cadrul evenimentelor de networking desfasurate la Ambasada Sustenabilitatii.

Ambasada Sustenabilitatii in Romania tinteste sa devina “The Place to Be” pentru orice persoana interesata de sustenabilitate:

 • Profesionisti din domeniul CSR;
 • Oameni de afaceri & manageri;
 • Diplomati;
 • Membrii sectorului politic si administrativ;
 • Activisti sociali sau reprezentanti ONG-uri;
 • Cetateni responsabili;
 • Clienti interesati de produse si servicii sustenabile.

De aceea, in plus fata de evenimentele formale si activitatile incluse in programele descrise anterior, Ambasada organizeaza evenimente disponibile tuturor celor interesati de acest subiect. Evenimentele se desfasoara in spatiul informal situat la subsolul Ambasadei si afara (curtea Ambasadei).

Evenimentele dedicate comunitatii (lunare, in perioada mai-octombrie): targuri de mancare, imbracaminte sau mobila, schimburi de haine, petreceri outdoor etc., in zona exterioara a Ambasadei. Toate evenimentele dedicate comunitatii se vor desfasura sambata sau duminica.