Primăria Municipiului Brașov – Ambasador al Sustenabilității
Ambasada Sustenabilității în România (ASR) a desemnat un nou Ambasador al Sustenabilității.
Este vorba despre echipa Primăriei Municipiului Brașov, reprezentată de viceprimarul acesteia, Flavia Boghiu. Le-am acordat această distincție pentru demersul lor de pionierat în aplicarea conceptului de achiziții publice sustenabile în cadrul programului „Cornul și laptele”, singurul program de alimentație școlară cu acoperire națională. Mai mult, pe lângă impactul pozitiv local, în urma propunerilor primite de la Primăria Brașov, caietul de sarcini la nivel național pentru implementarea acestui program va conține prevederi inspirate din caietul de sarcini realizat la nivelul Brașovului și va puncta elemente precum ,,produs ecologic”, ,,produs înregistrat pe schema de calitate UE (IGP, STG, DOP)” sau lanțul de aprovizionare.
Prin programul Ambasadorii Sustenabilității, ASR promovează modelele care inspiră și motivează cetățenii și companiile românești să rezolve probleme sociale și de mediu fără a sacrifica eficiența economică.
„Încerc întotdeauna să readuc termenul de sustenabilitate la grija față de resurse, față de orașul nostru și față de cum trăim în el noi și generațiile care vin după noi.”
Brașovul se străduiește să schimbe felul în care administrațiile publice din România înțeleg să se raporteze la locuitorii lor și la mediul înconjurător. Nu este un demers ușor, ne mărturisește Flavia: „Sustenabilitatea vine cu un cost. Nu poți să ai pretenția ca un producător local să aibă aceeași capacitate pe care o are un producător la scară mare sau un producător industrial. Relația dintre autoritate și furnizor nu poate să rămână doar o relație comercială, ea trebuie să devină un parteneriat. Autoritatea trebuie să înțeleagă care sunt provocările partenerului său, respectiv ale furnizorului de produse, ale producătorului local, iar acesta trebuie să înțeleagă care sunt nevoile autorității și împreună, trebuie să caute soluții.”
Primăria a ales să pornească pe această cale apelând la ajutorul unui ONG cu experiență în domeniu, World Wild Fund (WWF) – România. Astfel, în municipiul Brașov, achizițiile publice în programul „Cornul și laptele” nu se mai fac exclusiv în baza prețului cel mai mic, ci respectând și criterii legate de calitatea produselor și un lanț de aprovizionare cât mai scurt. În acest mod, o sumă considerabilă din banii publici este direcționată și investită în fermele și comunitățile rurale locale și în practicile agricole prietenoase cu natura și cu sănătatea consumatorilor.
Programul are și o componentă educațională din acest an, pentru că, spune Flavia, „atunci când discutăm despre felul în care schimbăm mentalități și despre sustenabilitate, educația are un rol foarte important. Dacă prin programul <Cornul și laptele> ne asumăm că vrem să avem un impact în viața copiilor, să îi ajutăm să schimbe felul în care se raportează la mâncare, trebuie ca cei mici să vadă de unde vine laptele pe care îl consumă, să viziteze fermele, să înțeleagă că laptele vine de la vacă și nu din magazin, să vadă cum arată o livadă, să vadă cum se produce pâinea etc.”
Brașovul dorește să fie „Capitala Verde a României”, iar verde nu înseamnă doar grija față de mediu prin folosirea surselor de energie regenerabilă în toate clădirile publice, prin educarea cetățenilor pentru colectarea separată a deșeurilor și încurajarea transportului alternativ, ci și grija față de categoriile vulnerabile. Flavia ne povestește că își dorește foarte mult să înlocuiască „Cornul și laptele” cu un program mai substanțial, care să aducă copiilor o masă caldă la școală. „Ce nu înțeleg multe administrații este că există un cost social al măsurilor neluate la timp. Măsurile neluate la timp, care nu fac prevenție, inclusiv în zona serviciilor sociale, a asistenței sociale, vor fi plătite la momentul notei de plată, și vor fi plătite mult mai scump.”
Încă din 2018, Ambasada Sustenabilității promovează ambasadori ai sustenabilității din sectoare și domenii diferite, din zona urbană sau rurală, promotori de cauze diverse și contributori la obiective de dezvoltare durabilă diferite. Însă cu toții au în comun efortul și dorința lor de ”mai bine”.
Programul SustainAbility Ambassadors este dedicat oamenilor implicați și exemplelor lor de succes în construirea unei Românii sustenabile.