Enter your keyword

post

Poluare masivă în București. În unele zone, nivelul maxim admis a fost depășit cu 350%

Poluare masivă în București. În unele zone, nivelul maxim admis a fost depășit cu 350%

Reteaua independenta de monitorizare a calitatii aerului airly.eu a inregistrat in Bucuresti, in noaptea de joi spre vineri, 23 octombrie, depasiri uriase pentru poluarea cu particule PM 10 si PM2,5, pana aproape de 350%.
Potrivit Hotnews, cea mai mare depasire s-a inregistrat la statia din Bragadiru – 347% pentru poluarea cu PM 2,5 si 236% pentru poluarea cu PM 10. Depasiri spectaculoase s-au inregistrat si in Rahova (235% pentru PM 2,5 si 164% pentru PM10). Si centrul orasului a fost poluat, dar mai putin, de exemplu statia de pe strada Polona a inregistrat depasire de 68% pentru PM10 si 122% pentru PM 2,5, mai arata Hotnews.ro.


Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.

Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Expunerea pe termen lung la o concentrație ridicată de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură, spun specialiștii.