Enter your keyword

post

Peste 600 de ONG-uri din România au semnat un Document de Poziție față de Guvernul României

Peste 600 de ONG-uri din România au semnat un Document de Poziție față de Guvernul României

De la începutul pandemiei COVID-19 societatea civilă a reacționat prompt în acțiuni de strângere de fonduri pentru dotarea spitalelor cu echipamentele și materialele obligatoriu necesare pentru a face față cât mai onorabil presiunilor pe sistemul sanitar, dar și în activități de asistență socială pentru persoanele defavorizate sau aflate în dificultate.

Prezent într-un interviu realizat de Doru Mitrana pentru Ambasada Sustenabilității în România, Ionuț Sibian, director executiv la Fundația Pentru Dezvoltarea Societății Civile, a declarat că peste 600 de ONG-uri au semnat un Document de Poziție față de Guvernul României în 24 martie a.c., pentru a atrage atenția că și ONG-urile se află în pericol: ”uitându-ne pe Ordonanțele de Urgență, primele ordonanțe care au apărut și care se refereau la angajatori, în afară de cluburile sportive care erau menționate în aceste ordonanțe, ne-am dat seama că ONG-urile nu sunt beneficiare. Ne-am organizat rapid cu un chestionar pe care l-am distribuit către organizații și am avut cca 600 de organizații care au răspuns, care au completat chestionarul. Am vrut să ne uităm la nevoi și la impactul pe care îl avea deja, la momentul martie, situația data de COVID și care erau problemele pe care ei le vedeau ca impactând organizația în următoarele luni. În baza acestor răspunsuri am definitivat Documentul de Poziție în care am încercat să convingem Guvernul să se uite la sectorul non-guvernamental ca la un angajator. Am venit în acest document cu număr de angajați, cu număr de benecificiari pe care îi deservim, cu date financiare, dorind să deschidem ochii Guvernului asupra faptului că sectorul non-guvernamental este un angajator important, angaja cca 100.000 de oameni la finalul anului 2015.”

Important este că toate aceste organizații non-guvernamentale ajung în societate acolo unde statul nu reușește să ajungă și fac asta, desigur, cu cheltuieli. De asemenea, sectorul non-guvernamental aduce o contribuție semnificativă în economia țării pentru că fondurile cu care ei operează, în majoritate, provin din finanțări externe și/sau donații ale companiilor și donații ale persoanelor fizice.

Cum aceste organizații au activități în domeniul social unde există peste 50.000 de beneficiari, statul are obligația de a le sprijini urgent. Din păcate, nimeni din arcul guvernamental nu a dat nici un răspuns oficial până în acest moment, așa cum nici Guvernul, nici Președintele nu au găsit un mic răgaz pentru a mulțumi public acestor organizații pentru munca lor exemplară, mai ales în această criză.

Reamintim că la mijlocul lunii martie, imediat după declanșarea stării de urgență, Ambasada Sustenabilității în România a trimis o cerere Guvernului României prin care solicita o persoană de contact, eventual din celula de criză, pentru a sincroniza eforturile și acțiunile tuturor: societate civilă, mediu privat, stat. Nu am primit un răspuns oficial nici la această cerere. Din păcate.

Interviul integral: