Oxford Brookes Business School, în parteneriat cu Climate Change Coaches a lansat un studiu revoluționar în domeniul sustenabilității — „Holding Back Climate Progress: Sustainability’s Critical Skills Gap”.
Studiul explorează evoluția competențelor „soft” sau „verzi”, esențiale profesioniștilor în domeniul sustenabilității și evidențiază o provocare frecvent întâlnită în companii: discrepanța dintre competențele tehnice și abilitățile soft care amenință să încetinească progresul în combaterea schimbărilor climatice.
Deși competențele tehnice, cum ar fi alfabetizarea climatică și managementul mediului, rămân esențiale, raportul subliniază importanța din ce în ce mai mare a dezvoltării abilităților soft, cum ar fi comunicarea, leadershipul și managementul schimbării, în facilitarea către tranziția verde. Cercetarea relevă că 62% dintre profesioniștii în sustenabilitate consideră abilitățile soft la fel de importante precum competențele tehnice pentru atingerea obiectivelor climatice. Capacitatea de a inspira și de a implica toate nivelurile unei organizații, de la angajații din prima linie până la echipa de conducere, este vitală pentru integrarea sustenabilității în operațiunile de zi cu zi.
Studiul s-a desfășurat pe un eșantion de 159 de profesioniști din domeniul sustenabilității la nivel global, incluzând și respondenți din România, oferind o perspectivă locală valoroasă. Rezultatele arată o evoluție clară a rolului profesioniștilor în sustenabilitate, de la simple funcții de raportare, la poziții orientate spre comunicare, managementul schimbării și influențarea comportamentului organizațional. Cu toate acestea, cercetarea relevă faptul că, în majoritatea companiilor, mai puțin de cinci angajați au competențele necesare pentru a dezvolta proiecte în sustenabilitate și acțiune climatică.
Aceste concluzii subliniază necesitatea urgentă ca organizațiile să nu se limiteze la dezvoltarea de competențe tehnice, ci să se implice în programe de coaching și formare dedicate specialiștilor în sustenabilitate care să aibă în prim plan competențele soft. Cei peste 150 de profesioniști participanți la studiu au identificat trei competențe „soft” esențiale pentru liderii în sustenabilitate: construirea de comunități, încurajarea echipelor și o viziune care să inspire. Joburile în sustenabilitate sunt adesea încărcate emoțional, necesitând reziliență, empatie și adaptabilitate pentru ca specialiștii să poată face față mediilor de business complexe.
Studiul realizat sub coordonarea lui Charly Cox, co-fondator al Climate Change Coaches, și Karen Cripps, lector senior la Oxford Brookes Business School, reprezintă un apel clar la acțiune. Acesta invită companiile, instituțiile de învățământ și factorii de decizie politică să regândească formarea și dezvoltarea competențelor necesare profesioniștilor în sustenabilitate pentru accelerarea progresului către un viitor mai sustenabil.
Întreg studiul poate fi citit aici: https://climatechangecoaches.com/sustainabilitys-new-skills-research/
Pentru cei curioși să descopere dacă au competențele „soft” necesare pentru tranziția verde, vă invităm să completați quiz-ul de 3 minute, aici: https://sustainabilityskills.scoreapp.com/?mc_cid=eccad817b4&mc_eid=f067d575f1.
Pentru cei interesați să afle mai multe despre viitorul leadershipului în sustenabilitate, nu ratați ocazia de a o întâlni live pe Charly Cox la SUSTENLANDIA CEO Forum, pe 9 octombrie, unde va modera discuția dintre @John Elkington și @Wayne Visser.
Descoperiți mai multe detalii despre eveniment aici: https://www.sustenlandia.com/