fbpx

Enter your keyword

post

Overview Coaliția România Sustenabilă

Overview Coaliția România Sustenabilă

Coaliția România Sustenabilă  este un program dezvoltat și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, la inițiativa Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă (DDD), ca urmare a acțiunilor suport pentru implementarea și monitorizarea SNDDR 2030.

Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate, prin intermediul unui acord de colaborare încheiat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și lansat în cadrul unei conferințe de presă organizate pe data de 13 aprilie 2021, la Palatul Victoria.

Lansată în 2020, comunitatea include astăzi peste 160 de organizații participante (mari companii, IMM-uri și ONG-uri), din ale căror echipe fac parte peste 100.000 de angajați. Programul se bazează pe colaborare și parteneriate între sectoare, o condiție esențială pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) – Agenda 2030.

În prezent, Coaliția:

  •  reunește peste 150 de organizații participante, dintre care: 68 sunt companii mari & IMM din 25 de domenii, 85 de ONG-uri, 3 universități și o organizație patronală
  •  peste 100.000 de angajați.

Activitatea Coaliției este construită în jurul a 4 piloni:

  • DIALOGUL – Coaliția oferă o bază coerentă de consultare cu Guvernul și alte instituții publice pe subiecte specifice, politici publice și strategii naționale cu impact direct asupra dezvoltării sustenabile a Romanei.
  • EXPERTIZA – Angajații participanților din Coaliției au acces la instrumente și informații despre tranziție la afaceri sustenabile în cadrul SustainAbility School, program de educare în management sustenabil.  
  • COMUNITATEA – Coaliția facilitează si dezvoltarea de parteneriate, crearea de rețele și schimbul de cunoștințe între profesioniștii din companii, ONG-uri, instituții publice și universități, pe teme de interes comun.
  • CADRUL DE ACȚIUNE – Participanții Coaliției au posibilitatea de contribui cu resursele și expertiza necesare dezvoltării de proiecte cu impact social și/sau de mediu pozitiv, în linie cu obiectivele proprii de sustenabilitate. Principalul instrument îl reprezintă grupurile de lucru dedicate, ce abordează urgențe majore / subiecte relevante în România din punct de vedere sustenabilitate. Grupurile oferă un spațiu de informare și discuții, dar și o șansă de analiză internă și implicare în acțiuni  dezvoltate alături de alți participanți din Coaliție. Un exemplu de reușită este grupul de lucru Risipa Alimentară, care a reușit în 2020 să aducă modificări Legii Privind diminuarea Risipei Alimentare pentru a încuraja donarea surplusului de alimente în beneficiul persoanelor defavorizate, un model de lucru care poate fi replicat în cadrul Coaliției

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.