fbpx

Enter your keyword

Obiectivul # 11

Obiectivul 11: Orase si comunitati sustenabile

Iti multumim ca vrei sa contribui alaturi de organizatia din care faci parte la dezvoltarea de orase si comunitati sustenabile in Romania.

In Romania, aportul populatiei urbane a crescut la 55 % (2016) de la 34% (1960). Acest aport este in crestere, asadar este o necesitate pentru orase sa se adapteze la aceasta situatie. Orasele trebuie sa fie deschise tuturor, sigure, reziliente si sustenabile. In plus, orasele trebuie sa combata formele de instrainare. Trebuie sa tinem cont si de comunitatile rurale, si sa asiguram cetatenilor conditii pentru o viata demna, indiferent de ambianta aleasa de ei.

Impreuna vom lucra pentru a atinge pana in anul 2030 tintele formulate de Organizatia Natiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum si tintele noastre:

Tinte:

Pana in 2030, accesul tuturor la locuinte si servicii de baza adecvate, sigure si la preturi accesibile, si modernizarea cartierelor sarace.

Pana in 2030, asigurarea accesului la sisteme de transport sigure, sustenabile si accesibile pentru toti, la preturi convenabile, imbunatatirea sigurantei rutiere, in special prin extinderea retelelor de transport public, acordand o atentie deosebita nevoilor celor aflati in situatii vulnerabile, femei, copii, persoane cu dizabilitati si in varsta.

Pana in 2030, consolidarea urbanizarii incluzive si durabile si a capacitatii de planificare si gestionare participativa, integrata si durabila a asezarilor umane in toate regiunile tarii.

Consolidarea eforturilor de protectie si salvgardare a patrimoniului cultural si natural national.

Pana in 2030, reducerea semnificativa a numarului de decese si a numarului de persoane afectate, si scaderea substantiala a pierderilor economice directe in raport cu Produsul Intern Brut, cauzate de dezastre, inclusiv cele legate de ape, cu un accent pe protectia celor saraci si a persoanelor aflate in situatii vulnerabile.

Pana in 2030, reducerea pe cap de locuitor a impactului negativ asupra mediului in orase, inclusiv prin acordarea unei atentii deosebite calitatii aerului si gestionarii deseurilor municipale si de alt tip.

Pana in 2030, asigurarea accesului universal la spatii verzi si publice sigure, incluzive si accesibile, in special pentru femei si copii, persoane in etate si cele cu dizabilitati.

Compania ta contribuie – prin activitatea sa de baza, prin programele interne sau proiectele pe care le sustine – la una sau mai multe dintre aceste tinte?

Te asteptam in cadrul grupului de lucru cu:

  • exemple de buna practica, pentru a-i inspira si pe altii,
  • lectii invatate, experienta si know-how
  • propuneri de imbunatatire sau completare a politicilor publice, care sa favorizeze dezvoltarea de orase si comunitati sustenabile in Romania.

Astfel vom veni in sprijinul autoritatilor locale si al guvernului de a-si atinge propriile tinte.

Tinte ale autoritatilor publice:

Dezvoltarea de legaturi cu impact pozitiv asupra economiei, societatii si mediului, intre zonele urbane, peri-urbane si rurale, prin imbunatatirea planurilor de dezvoltare nationala si regionala.

Cresterea semnificativa pana in 2020 a numarului de orase si asezari care au adoptat si implementeaza politici si planuri integrate de incluziune, eficienta a resurselor, combatere si adaptare la schimbarile climatice, rezistenta la dezastre, si dezvolta si implementeaza planuri de management al riscului asociat dezastrelor la toate nivelurile.

Sustinerea tarilor mai putin dezvoltate, inclusiv prin asistenta financiara si tehnica, in domeniul constructiilor sustenabile si sigure, realizate cu materiale locale.

Avem la dispozitie 10 ani, pana in 2030, si multe de facut, dar avem convingerea ca impreuna, punandu-ne la un loc priceperea, timpul si energia, vom reusi sa dezvoltam orase si comunitati sustenabile in Romania.

Contribuie alaturi de compania ta:

IN CADRUL COALITIEI

Identifica in cadrul companiei tale – in activitatea de baza, programele interne sau proiectele pe care le sustine – exemple de buna practica, lectii invatate si know-how. Experienta ta conteaza!

Inventariaza, alaturi de colegii tai din departamentele relevante, politicile publice nefavorabile sau care ar fi utile dezvoltarii accelerate a domeniului si formuleaza propuneri. Supune-le dezbaterii in cadrul grupului de lucru.

Participa la intalnirile grupului de lucru, la dezbaterile cu reprezentantii sectorului guvernamental si la evenimentele coalitiei. Asuma-ti un rol activ in ceea ce priveste comunicarea cu membrii grupului sau secretariatul coalitiei.

Contribuie la comunicarea publica a temei, a activitatii grupului de lucru si a coalitiei, pe canalele online sau ofline, proprii sau ale companiei. Solicita oricand sigla obiectivului sau a coalitiei in acest scop.

Invita alaturi de noi si alte organizatii cu experienta, in grupul de lucru din care faci parte sau in sprijinul altui obiectiv.


Fii la curent cu noutatile. Urmareste pagina de Facebook: Ambasada Sustenabilitatii in Romania pentru cele mai noi informatii despre acest domeniu.

 

IN CADRUL COMPANIEI SAU PERSONAL

Sprijina – personal sau prin intermediul companiei – initiative, asociatii sau fundatii implicate in dezvoltarea oraselor si comunitatilor sustenabile. Orice donatie sau sponsorizare, mare sau mica, poate diferenta!

Sustine un proiect dintr-o comunitate saraca. Poti participa ca voluntar, alaturi de colegii tai, la constructia sau renovarea locuintelor, la amenajarea spatiilor publice sau a spatiilor verzi.

Achizitioneaza produse locale. Sustinand afacerile din vecinatate mentii locurile de munca iar banii circula in comunitate. Propune colegilor de la Achizitii adoptarea unei politici favorabile produselor locale si sustenabile.

Deplaseaza-te in mod sustenabil: cu transportul in comun, bicicleta sau pe jos. Fa cat mai putine calatorii cu masina si propune-le si colegilor solutii.


Foloseste-ti dreptul de a-ti vota reprezentantii in consiliul local sau municipal si promoveaza-l in randul colegilor.


Despre Coalitia CRS

Coalitia Romania Sustenabila este o initiativa privata, apolitica, ce actioneaza – prin contributia voluntara a membrilor sai institutionali si individuali, inscrisi in grupurile de lucru tematice si regionale – ca interfata de consultare si dialog intre:

  • sectorul guvernamental-administrativ,
  • mediul de afaceri,
  • sistemul academic,
  • organizatiile neguvernamentale si
  • cetateni,

pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD), in vederea implementarii Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei si a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, convenita la nivelul ONU si al UE.