Enter your keyword

post

Opere de artă-statement, din chiștocuri colectate de pe litoralul Mării Negre

Opere de artă-statement, din chiștocuri colectate de pe litoralul Mării Negre

Peste 9.500 de mucuri de țigară colectate în luna august de pe plaja Zoom Beach din Constanța au fost transformate în opere de artă inedite, în cadrul proiectului de responsabilizare ecologică “Tu ce vrei să simți pe plajă?”, demarat de City Park Mall, Zoom Beach și Asociația Constanța ReStart. Lucrările realizate de artista Maria Teodorescu, cu o parte dintre deșeurile colectate, au fost scoase la licitație publică de City Park Mall în perioada 12 – 31 octombrie, iar sumele obținute vor fi donate Asociației Constanța ReStart pentru o nouă acțiune de plantare de arbori în Ovidius Park, care va avea loc pe 7 noiembrie.

Deșeurile din țigări transformate în opere de artă-statement pentru a trage un semnal de alarmă

În perioada 1 – 31 august 2020, City Park Mall, împreună cu Asociația Constanța ReStart, au desfășurat o campanie de conștientizare a cauzelor poluării plajelor de pe malul Mării Negre, în urma căreia s-au adunat peste 9.500 de chiștocuri de țigări pe plaja Zoom Beach Constanța, însumând o foarte mică parte din cele 2,9 miliarde de mucuri aruncate anual în natură în România. O parte dintre chiștocuri au fost transformate de artista Maria Teodorescu în două opere de artă statement, ce sunt expuse în City Park Mall până pe 31 octombrie, în piațeta liftului panoramic de la nivelul -1. Ca parte a campaniei de conștientizare, tablourile expuse publicului larg reprezintă încă un semnal de alarmă cu privire la consecințele indiferenței față de mediul înconjurător.

Alături de tablouri, în City Park Mall este expusă și o urnă cu nisip, în care vizitatorii vor putea vedea concret cantitatea de mucuri de țigară strânse într-o singură săptămână pe o fâșie de ½ m de nisip și care pune într-o nouă perspectivă amprenta negativă uriașă lăsată de comportamentul iresponsabil asupra litoralului Mării Negre.

Sprijin pentru o nouă plantare

În urma licitației celor două tablouri în perioada 12 – 31 octombrie, fondurile strânse vor fi donate Asociației Constanța ReStart pentru organizarea unei noi acțiuni de plantare de arbori în Ovidius Park, din fața campusului Universității „Ovidius“ din Constanța. Astfel, pe 7 noiembrie, se vor planta încă 54 de copaci care vor contribui la diversificarea și îmbogățirea celui mai nou parc din oraș, cum este considerat Ovidius Park sau “Parcul cu tei”.

Mucurile de țigări: Un deșeu toxic pentru mediul înconjurător

Mucurile provenite de la țigări reprezintă 30-40% din totalul articolelor colectate în timpul curățeniei de pe coaste și din medii urbane, la nivel global. În România, mucul de țigară este cel mai răspândit tip de deșeu de pe plaje. Potrivit ONG-ului Mare Nostrum, doar în sesiunea septembrie 2019 au fost strânse aproape 18.000 de chiștoace de țigară de pe plajele litoralului românesc.*

Mucurile de țigară sunt toxice, însă acest lucru este puțin cunoscut chiar și de către fumători. Fiind fabricate din fibre de acetat de celuloză, acestea au un termen de descompunere foarte mare  (intre 1 si 12 ani) și conțin substanțe chimice care dăunează mediului înconjurător.