fbpx

Enter your keyword

post

ONU avertizează: Pandemia de coronavirus ar putea șterge toate progresele obținute în ultimii 25 de ani în privința egalității de gen

ONU avertizează: Pandemia de coronavirus ar putea șterge toate progresele obținute în ultimii 25 de ani în privința egalității de gen

Pandemia de coronavirus poate anula toate progresele obținute în ultimii 25 de ani în privința egalității de gen. Femeile tind în această perioadă să se dedice mai mult treburilor casnice și educației copiilor, fiind nevoite să neglijeze locul de muncă, arată un studiu al Organizației Națiunilor Unite, citat de BBC.

Totodată, sănătatea psihică și fizică a femeilor ar putea fi mai afectată decât cea a bărbaților, în această perioadă. 

„Tot ce am realizat în 25 de ani, ar putea fi pierdut într-un an. Sarcina treburilor casnice și îngrijirii familiei reprezintă un risc real de a reveni la stereotipurile de gen din anii 1950”, spune Anita Bhatia, directorul executiv adjunct al ONU.

Înainte de pandemie, se estima că pentru fiecare oră de muncă neremunerată efectuată de bărbați, femeile munceau trei ore, iar acum ”această cifră este cel puțin dublă”, spune Anita Bhatia.

Deși sondajele efectuate de ONU s-au concentrat în principal pe țările cu venituri mici și medii, datele din țările mai industrializate arată o imagine similară.

“Mai alarmant este faptul că multe femei nu se întorc la muncă. Numai în luna septembrie, în SUA, aproximativ 865.000 de femei au renunțat la locul de muncă în comparație cu 200.000 de bărbați, iar această se situație se poate explica în mare parte prin faptul că a existat o povară de îngrijire a familiei pe care nu o putea face altcineva”, mai spune Bhatia.

ONU avertizează că efectul negativ al unui număr mai mic de femei angajate va avea efecte grave nu numai pentru bunăstarea femeilor, ci și pentru progresul economic și independența acestora.