Enter your keyword

post

OMV Petrom se pregătește pentru producția de combustibil sustenabil pentru aviație la rafinăria Petrobrazi

Compania austriacă OMV Petrom se pregătește să înceapă producția de combustibil sustenabil pentru aviație (SAF), la rafinăria Petrobrazi, prin co-procesarea uleiului de rapiță produs pe piața locală, potrivit unui comunicat de presă.

Foto: Gary Lopater/Unsplash

Astfel, primele cantități de test sunt estimate a fi produse în luna iulie a acestui an, iar OMV Petrom speră că va reuși să contribuie la diminuarea emisiilor de dioxid de carbon din zborurile comerciale, în contextul în care piața combustibililor sustenabili pentru aviație este în creștere.

Producţia de SAF face parte din obiectivele noastre strategice şi credem că va deveni principala alternativă pentru atingerea obiectivelor climatice din industria aviatică. Ne propunem ca la nivelul anului 2030 sa avem o producţie anuală de SAF şi HVO (ulei vegetal hidrotratat) de circa 450.000 de tone”, a transmis Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom și responsabil pentru activitatea de Rafinare și Marketing.

OMV Petrom spune că acest test s-a bazat pe primul pilot de co-procesare a uleiului de rapiţă, finalizat cu succes, la rafinăria Petrobrazi, în iulie 2020. Compania a fost certificată ca producător HVO pe baza auditului CERTROM, în conformitate cu cerinţele schemei voluntare International Sustainability and Carbon Certification (ISCC-EU).

Acesta este un sistem recunoscut de Comisia Europeană pentru certificarea materialelor sustenabile ce respectă cerinţele legale ale Directivei privind promovarea utilizării Energiei din Surse Regenerabile (RED). Utilizarea HVO reduce cu minim 65% emisiile de CO2 faţă de motorina convenţională.

UE vrea ca cel puțin 63% din necesarul de combustibil al industriei aviatice să fie reprezentat de SAF până în 2050. În același timp, România se poziționează drept unul dintre cei mai mari producători de rapiță din Uniunea Europeană, aflându-se pe locul patru. 

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.