O ECONOMIE CIRCULARĂ, ÎN DEPLINĂTATEA SA, ESTE FUNDAMENTUL PENTRU UN VIITOR MAI DURABIL
O economie circulară globală ne va permite să satisfacem nevoile oamenilor cu doar 70% din materialele pe care le extragem și le folosim în prezent, readucând activitatea umană în limitele de siguranță ale planetei.
Circularity Gap Report 2023 trage un semnal de alarmă: în ultimii ani, circularitatea globală s-a redus la 7,2%. În prezent, lumea se bazează aproape exclusiv pe materii și materiale prime virgine, depășind cu mult limitele de siguranță ale planetei.
Timpul pentru a inversa aceast decalaj se scurge. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să reducem extracția de materiale cu 30%.
Aceasta poate părea o sarcină descurajantă, dar o putem face. Circularity Gap Report 2023 estimează că putem satisface nevoile noastre societale cheie – cum ar fi alimentația și locuințele – cu doar 70% din materialele pe care le consumăm în prezent.
Soluțiile care permit o tranziție lină către o economie circulară sunt la îndemână. Ele sunt practice, pot fi puse în aplicare și se bazează pe studii de caz reale colectate în întreaga lume.
Economia mondială este acum circulară în proporție de numai 7,2%, iar statisticile se înrăutățesc de la an la an din cauza creșterii extragerii și utilizării materialelor. Economia globală se bazează din ce în ce mai mult pe materiale din surse încă neexploatate. În cei șase ani ai Raportului privind decalajul de circularitate, la nivel mondial economia globală a extras și utilizat mai mult decât în întreagul secol 20 – îmbunătățind standardele de viață ale oamenilor, dar, în același timp, depășind limita de siguranță, limitele de mediu sigure ale planetei.
Prima ediție a Raportului din 2018 a fost prima care a măsurat vreodată circularitatea globală, constatând că aceasta era de 9,1%. Aceasta a scăzut la 8,6% în 2020, ajungând acum la 7,2%. Practic, circularitatea scade pe măsură ce rata generală de creștere globală de extragere a materialelor crește. Acest lucru este asociat cu faptul că din ce în ce mai multe materiale ajung în stocuri cum ar fi drumurile, casele și bunurile de folosință îndelungată, lăsând astfel mai puține materiale care să se întoarcă în circuitul economic.
Conform primului raport despre economia circulară în UE lansat de către Banca Mondială în cadrul evenimentului organizat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a României în decembrie anul trecut, țara noastră înregistrează o performanță scăzută în ceea ce privește majoritatea indicatorilor relevanți pentru economia circulară.
Te invităm să citești integral Circularity Gap Report 2023 lansat de către Deloitte, chiar aici.