fbpx

Enter your keyword

post

Nu suntem cămile. Folosește apa în mod responsabil!

Nu suntem cămile. Folosește apa în mod responsabil!

Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21 și Consiliul Județean Brașov au lansat la nivel național campania ”Water of the Future” pentru sensibilizarea tinerilor din opt țări europene și Capul Verde pentru a-și asuma un rol activ și a mobiliza societatea în lupta împotriva deficitului de apă.

”Water of the Future” face parte din proiectul ”People & Planet: a Common Destiny”. Campania a debutat simultan în țările partenere pe 22 martie 2022, sărbătoarea internațională a apei – World Water Day, prin difuzarea spotului video al campaniei #We are not camels, dar și prin acțiuni derulate de tineri. În România au fost organizate numeroase evenimente locale de către tinerii și profesorii din școlile și facultățile partenere de proiect din municipiul București și din județele Brașov, Buzău și Prahova.

În prima săptămână de la lansarea campaniei la nivel național s-au desfășurat asemenea evenimente în 18 locații. Elevii de la Colegiul Tehnic ”Mircea Cristea” din Brașov au realizat un flash mob chiar în curtea școlii, iar cei de la Colegiul Național Pedagogic ”Regina Maria” din Ploiești au interpretat un performance prin care atrag atenția asupra urgenței climatice formând prin corpurile lor literele S.O.S. Alte performance-uri au fost realizate la Colegiul Național ”Áprily Lajos” din Brașov, unde elevii au creat conturul unui strop de apă prin corpurile proprii și la Colegiul pentru Agricultură și Industrie Alimentară Țara Bârsei din Prejmer.

La Colegiul de Artă ”Carmen Sylva” din Ploiești și la Liceul ”Șt. O. Iosif” din Rupea elevii au oferit recitaluri deosebite de muzică și poezie. Iar la Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” din București tinerii au susținut un concert de coveruri legate de apă, însoțit de o mică expoziție de picturi și pasteluri.

S-au desfășurat de asemenea laboratoare de analiză a apei și alte experimente la Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului (FIFIM) din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, la Universitatea Transilvania din Brașov, dar și la Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny” din București.

Elevii și-au manifestat creativitatea și talentul plastic și prin desene, colaje, machete sau postere expuse la Colegiul Național ”Radu Negru” din Făgăraș, Colegiul Național Pedagogic ”Spiru Haret” Buzău, Colegiul Tehnologic ”Viaceslav Harnaj” din București, Colegiul Tehnic Media din București, Școala Superioară Comercială ”Nicolae Kretzulescu” din București și Colegiul Național Pedagogic ”Regina Maria” din Ploiești. Iar studenții de la Facultatea de Geografie din cadrul Universității din București au creat o serie de postere pe baza cărora au discutat aspecte referitoare la schimbările climatice, necesitatea avertizărilor timpurii, dar mai ales despre nevoia de conștientizare pentru adaptarea socio-economică la un nou context climatic.

O serie de sesiuni de comunicări științifice s-au defășurat la FIFIM, la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Buzău, dar și la Liceul Tehnologic Silvic “Dr. Nicolae Rucăreanu” din Brașov.

O inițiativă deosebită au avut și tinerii de la Colegiul Național “Radu Negru” din Făgăraș care au gândit și realizat o campanie de informare stradală cu flyere create chiar de ei.

Elevii și-au manifestat creativitatea și în mediul online: chestionare pe tema utilizării apei și gradului de economisire al ei la Școala Superioară Comercială ”Nicolae Kretzulescu” din București și Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Buzău și un joc Kahoot la Colegiul Național ”Áprily Lajos” din Brașov.

Campania are o țintă ambițioasă la nivel european: 59 milioane de tineri impactați în următorii 3 ani (peste 10 milioane de tineri activați prin intermediul campaniei TV și peste 49 de milioane de tineri prin campania digitală). Întrucât deficitul de apă este o problemă din ce în ce mai îngrijorătoare și în Europa, campania de sensibilizare are ca grup-țintă tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-34 de ani, dar și factorii de decizie. Generația tânără reprezintă viitorul, de aceea este deosebit de important ca ei să înțeleagă și să se simtă implicați emoțional în problemele de sustenabilitate a apei. Până în anul 2025, nu va mai exista suficientă apă pentru agricultură astfel încât aceasta să producă suficientă hrană pentru toți oamenii. Iar până în anul 2050, jumătate din populația lumii va locui în zone afectate de deficitul de apă.

În cadrul campaniei, un rol cheie îl joacă și site-ul oficial www.waterofthefuture.org ce cuprinde numeroase resurse ce promovează stilurile de viață sustenabile. Activitățile implementate în România sunt prezentate pe paginile de social media ale campaniei: Facebook – Water Of The Future Romania și Instagram – waterofthefuture_romania.

Proiectul ”People & Planet: a Common Destiny” este implementat în opt state membre ale Uniunii Europene: Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania și în Capul Verde. Aplicantul principal este Asociația Municipiului Loures din Portugalia (Câmara Municipal de Loures) din Portugalia. În România, proiectul este implementat la nivel național în parteneriat de Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21 și Consiliul Județean Brașov. Proiectul propune un parteneriat între autoritățile locale și organizațiile neguvernamentale pentru transpunerea în practică a Agendei 2030 – Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), cu accent pe Obiectivul 13 – Acțiune Climatică, și este implementat în perioada noiembrie 2020 – octombrie 2024. Proiectul este co-finanțat prin programul DEAR – Development Education and Awareness Raising, al Uniunii Europeane.