fbpx

Enter your keyword

post

Noul normal? Criza secetei din Europa este alimentată de criza climatică

Noul normal? Criza secetei din Europa este alimentată de criza climatică

Europa trece prin cea mai severă secetă din ultimele decenii, ceea ce afectează din ce în ce mai multe gospodării, fabrici și ferme pe tot continentul. În acest context, experții avertizează că iernile tot mai uscate și verile toride alimentate de încălzirea globală ar putea deveni noul normal, potrivit The Guardian.

Foto: Mike Erskine/Unsplash

Observatorul European al Secetei calculează că 45% din teritoriul blocului european s-a confruntat cu avertismente de secetă până la mijlocul lunii iulie, în timp ce 13% din teritoriu s-a aflat sub cod roșu.

Condițiile au continuat să se deterioreze de atunci pe măsură ce valurile de caniculă s-au extins de-a lungul continentului. În Franța, guvernul a activat o celulă de criză pentru a combate seceta pe care meteorologii din țară au descris-o drept cea mai severă înregistrată în ultimii cel puțin 70 de ani.

În același timp, rezervele de apă din Spania sunt la un minim istoric de 40% și scad într-un ritm de 1,5% pe săptămână din cauza unui consum în creștere și a cantităților care se evaporă, potrivit guvernului spaniol.

Aceeași situație este întâlnită și în Italia, unde autoritățile semnalează cea mai dură secetă din istorie. Meteorologii spun că în ultimii 230 de ani nu a mai fost înregistrată o situație în care seceta și canicula să fie atât de puternice.

Criza nu se limitează doar la sudul Europei, întrucât nivelul apei a scăzut semnificativ și pe Rin – un coridor de transport de importanță crucială pentru Europa, care leagă Germania de portul olandez Rotterdam și de portul belgian Antwerp. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.