Obiectivul 8: Munca decenta si crestere economica
Dezvoltarea durabila incurajeaza delimitarea cresterii economice de aspectele negative de mediu; in plus, ea pune accent si pe aspectele sociale. Acest scop implica o crestere economica sustenabila si promoveaza munca decenta pentru toti indiferent de gen, locatie geografica si descendenta. In acest context, devine vitala abordarea din perspectiva „nimeni nu ramane in urma”. Acest scop include facilitarea intreprinderilor mici si mijlocii, diversificarea economiei si extinderea procedurii la regiunile in dezvoltare.
Iti multumim ca vrei sa contribui alaturi de organizatia din care faci parte la dezvoltarea durabila in Romania.
Impreuna vom lucra pentru a atinge pana in 2030 tintele formulate de Organizatia Natiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum si tintele noastre.
Tinte:
- 8.1 CRESTERE ECONOMICA SUSTENABILA
- 8.2 DIVERSIFICAREA, INOVAREA SI MODERNIZAREA PRODUCTIVITATII ECONOMICE
- 8.3 PROMOVAREA POLITICILOR CARE SUSTIN CREAREA LOCURILOR DE MUNCA SI CRESTEREA INTREPRINDERILOR
- 8.4 IMBUNATATIREA EFICIENTEI RESURSELOR IN CONSUM SI PRODUCTIE
- 8.5 ANGAJAREA COMPLETA SI MUNCA DECENTA CU REMUNERARE EGALA
- 8.6 PROMOVAREA ANGAJARII, EDUCARII SI PREGATIRII TINERILOR
- 8.7 ELIMINAREA SCLAVEI MODERNE, A TRAFICULUI DE FIINTE UMANE SI A MUNCII COPIILOR
- 8.8 PROTECTIA DREPTULUI LA MUNCA SI PROMOVAREA MEDIILOR DE LUCRU SIGURE
- 8.9 PROMOVAREA TURISMULUI DURABIL SI BENEFIC
- 8.10 ACCES UNIVERSAL LA SERVICII BANCARE, DE ASIGURARI SI FINANCIARE
Sustinerea cresterii economice pe cap de locuitor in conformitate cu situatia nationala si, in special, cresterea Produsului Intern Brut cu cel putin 7 la suta pe an in tarile cel mai putin dezvoltate
Atingerea unor niveluri mai ridicate ale productivitatii prin diversificare, modernizarea tehnologica si inovatie, inclusiv prin accent pe sectoarele cu valoare adaugata sporita si utilizarea intesiva a fortei de munca
Promovarea unor politici orientate spre dezvoltare care sustin activitatile productive, crearea locurilor de munca decente, antreprenoriatul, creativitatea si inovatia, si care incurajeaza formalizarea si cresterea intreprinderilor micro, mici si mijlocii, inclusiv prin acces la servicii financiare
Imbunatatirea progresiva, pana in 2030, a eficientei resurselor globale pentru consum si productie, si decuplarea cresterii economice de degradarea mediului, in conformitate cu Cadrul pentru 10 ani al programelor privind consumul si productia durabila, in frunte cu tarile dezvoltate.
Pana in 2030, angajarea completa si productiva si munca decenta pentru toate femeile si toti barbatii, inclusiv pentru tineri si persoanele cu dizabilitati, precum si remunerarea egala pentru munca de valoare egala.
Pana in 2020, reducerea substantiala a proportiei tinerilor fara un loc de munca, fara educatie sau formare.
Masuri imediate si eficiente pentru eradicarea muncii fortate, eliminarea sclaviei moderne si a traficului de fiinte umane, si asigurarea interzicerii si eliminarii celor mai grave forme ale muncii copiilor, inclusiv recrutarea si utilizarea copiilor soldati, iar pana in 2025, eliminarea muncii copiilor in toate formele sale.
Protectia dreptului la munca si promovarea mediilor de lucru sigure si securizate pentru toti lucratorii, inclusiv lucratorii migranti, in special femeile migrante, si cei in locuri de munca precare.
Pana in 2030, elaborarea si implementarea politicilor pentru promovarea unui turism durabil care creeaza locuri de munca si promoveaza cultura si produsele locale.
Consolidarea capacitatii institutiilor financiare interne pentru a incuraja si a extinde accesul la servicii bancare, de asigurari si servicii financiare pentru toti.
Compania ta contribuie – prin activitatea sa de baza, prin programele interne sau proiectele pe care le sustine – la una sau mai multe dintre aceste tinte?
Te asteptam in cadrul grupului de lucru cu:
- exemple de buna practica, pentru a-i inspira si pe altii,
- lectii invatate, experienta si know-how
- propuneri de imbunatatire sau completare a politicilor publice, care sa favorizeze munca decenta si cresterea economica in Romania.
Astfel vom veni in sprijinul autoritatilor locale si al guvernului de a-si atinge propriile tinte.
Tinte ale autoritatilor publice:
Cresterea asistentei de tip ajutor pentru comert pentru tarile in curs de dezvoltare, in special tarile cele mai putin dezvoltate, inclusiv prin Cadrul integrat imbunatatit pentru asistenta tehnica legata de comert pentru tarile cel mai putin dezvoltate
Pana in 2020, elaborarea si operationalizarea unei strategii globale pentru locurile de munca pentru tineri si implementarea Pactului Global pentru Locuri de munca al Organizatiei Internationale a Muncii.
Despre Coalitia CRS
Coalitia Romania Sustenabila este o initiativa privata, apolitica, ce actioneaza – prin contributia voluntara a membrilor sai institutionali si individuali, inscrisi in grupurile de lucru tematice si regionale – ca interfata de consultare si dialog intre:
- sectorul guvernamental-administrativ,
- mediul de afaceri,
- sistemul academic,
- organizatiile neguvernamentale si
- cetateni,
pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD), in vederea implementarii Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei si a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, convenita la nivelul ONU si al UE.