fbpx

Enter your keyword

Obiectivul # 8

Obiectivul 8: Munca decenta si crestere economica

Dezvoltarea durabila incurajeaza delimitarea cresterii economice de aspectele negative de mediu; in plus, ea pune accent si pe aspectele sociale. Acest scop implica o crestere economica sustenabila si promoveaza munca decenta pentru toti indiferent de gen, locatie geografica si descendenta. In acest context, devine vitala abordarea din perspectiva „nimeni nu ramane in urma”. Acest scop include facilitarea intreprinderilor mici si mijlocii, diversificarea economiei si extinderea procedurii la regiunile in dezvoltare.

Iti multumim ca vrei sa contribui alaturi de organizatia din care faci parte la dezvoltarea durabila in Romania.

Impreuna vom lucra pentru a atinge pana in 2030 tintele formulate de Organizatia Natiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum si tintele noastre.

Tinte:

Sustinerea cresterii economice pe cap de locuitor in conformitate cu situatia nationala si, in special, cresterea Produsului Intern Brut cu cel putin 7 la suta pe an in tarile cel mai putin dezvoltate

Atingerea unor niveluri mai ridicate ale productivitatii prin diversificare, modernizarea tehnologica si inovatie, inclusiv prin accent pe sectoarele cu valoare adaugata sporita si utilizarea intesiva a fortei de munca

Promovarea unor politici orientate spre dezvoltare care sustin activitatile productive, crearea locurilor de munca decente, antreprenoriatul, creativitatea si inovatia, si care incurajeaza formalizarea si cresterea intreprinderilor micro, mici si mijlocii, inclusiv prin acces la servicii financiare

Imbunatatirea progresiva, pana in 2030, a eficientei resurselor globale pentru consum si productie, si decuplarea cresterii economice de degradarea mediului, in conformitate cu Cadrul pentru 10 ani al programelor privind consumul si productia durabila, in frunte cu tarile dezvoltate.

Pana in 2030, angajarea completa si productiva si munca decenta pentru toate femeile si toti barbatii, inclusiv pentru tineri si persoanele cu dizabilitati, precum si remunerarea egala pentru munca de valoare egala.

Pana in 2020, reducerea substantiala a proportiei tinerilor fara un loc de munca, fara educatie sau formare.

Masuri imediate si eficiente pentru eradicarea muncii fortate, eliminarea sclaviei moderne si a traficului de fiinte umane, si asigurarea interzicerii si eliminarii celor mai grave forme ale muncii copiilor, inclusiv recrutarea si utilizarea copiilor soldati, iar pana in 2025, eliminarea muncii copiilor in toate formele sale.

Protectia dreptului la munca si promovarea mediilor de lucru sigure si securizate pentru toti lucratorii, inclusiv lucratorii migranti, in special femeile migrante, si cei in locuri de munca precare.

Pana in 2030, elaborarea si implementarea politicilor pentru promovarea unui turism durabil care creeaza locuri de munca si promoveaza cultura si produsele locale.

Consolidarea capacitatii institutiilor financiare interne pentru a incuraja si a extinde accesul la servicii bancare, de asigurari si servicii financiare pentru toti.

Compania ta contribuie – prin activitatea sa de baza, prin programele interne sau proiectele pe care le sustine – la una sau mai multe dintre aceste tinte?

Te asteptam in cadrul grupului de lucru cu:

  • exemple de buna practica, pentru a-i inspira si pe altii,
  • lectii invatate, experienta si know-how
  • propuneri de imbunatatire sau completare a politicilor publice, care sa favorizeze munca decenta si cresterea economica in Romania.

Astfel vom veni in sprijinul autoritatilor locale si al guvernului de a-si atinge propriile tinte.

Tinte ale autoritatilor publice:

Cresterea asistentei de tip ajutor pentru comert pentru tarile in curs de dezvoltare, in special tarile cele mai putin dezvoltate, inclusiv prin Cadrul integrat imbunatatit pentru asistenta tehnica legata de comert pentru tarile cel mai putin dezvoltate

Pana in 2020, elaborarea si operationalizarea unei strategii globale pentru locurile de munca pentru tineri si implementarea Pactului Global pentru Locuri de munca al Organizatiei Internationale a Muncii.

Avem la dispozitie 10 ani, pana in 2030, si multe de facut, dar avem convingerea ca impreuna, punandu-ne la un loc priceperea, timpul si energia, vom reusi sa dezvoltam munca decenta si cresterea economica in Romania.

Contribuie alaturi de compania ta:

IN CADRUL COALITIEI

Identifica in cadrul companiei tale – in activitatea de baza, programele interne sau proiectele pe care le sustine – exemple de buna practica, lectii invatate si know-how. Experienta ta conteaza!

Inventariaza, alaturi de colegii tai din departamentele relevante, politicile publice nefavorabile sau care ar fi utile dezvoltarii accelerate a domeniului si formuleaza propuneri. Supune-le dezbaterii in cadrul grupului de lucru.

Participa la intalnirile grupului de lucru, la dezbaterile cu reprezentantii sectorului guvernamental si la evenimentele coalitiei. Asuma-ti un rol activ in ceea ce priveste comunicarea cu membrii grupului sau secretariatul coalitiei.

Contribuie la comunicarea publica a temei, a activitatii grupului de lucru si a coalitiei, pe canalele online sau ofline, proprii sau ale companiei. Solicita oricand sigla obiectivului sau a coalitiei in acest scop.

Invita alaturi de noi si alte organizatii cu experienta, in grupul de lucru din care faci parte sau in sprijinul altui obiectiv.


Fii la curent cu noutatile. Urmareste pagina de Facebook: Ambasada Sustenabilitatii in Romania pentru cele mai noi informatii despre acest domeniu.


IN CADRUL COMPANIEI SAU PERSONAL


Fii un consumator informat – daca ceva este foarte ieftin, cel mai probabil poate fi daunator oamenilor sau planetei.


Cunoaste-ti drepturile la locul de munca.


Cumpara de la producatorii locali.


Vorbeste-le si colegilor tai despre toate acestea si invita-i sa faceti mai mult impreuna.


Despre Coalitia CRS

Coalitia Romania Sustenabila este o initiativa privata, apolitica, ce actioneaza – prin contributia voluntara a membrilor sai institutionali si individuali, inscrisi in grupurile de lucru tematice si regionale – ca interfata de consultare si dialog intre:

  • sectorul guvernamental-administrativ,
  • mediul de afaceri,
  • sistemul academic,
  • organizatiile neguvernamentale si
  • cetateni,

pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD), in vederea implementarii Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei si a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, convenita la nivelul ONU si al UE.

Sustinatori

Ambasada Sustenabilitatii este un fanion important la inceput de drum in Romania. Este foarte important sa existe un astfel de nucleu, agregator de proiecte cu oameni bine pregatiti si dornici sa inoveze domeniul sustenabilitatii, mai ales in ceea ce priveste sectorul privat. Le doresc mult succes si ii asigur ca Departamentul pentru Dezvoltare Durabila apreciaza efortul depus pentru actiunile ce deservesc implementarea Agendei 2030.

László Borbély

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila - Guvernul Romaniei

Fiecare stat este reprezentat in Romania prin propria ambasada, insa combaterea saraciei, protectia mediului, promovarea sanatatii nu cunosc conceptul de nationalitate. Pamantul ne apartine tuturor si este timpul sa beneficieze de o ambasada – un spatiu, un reper pentru toti oamenii responsabili care isi propun sa ajute si care, prin resursele, prin puterea lor sau prin exemplul personal, pot schimba lumea.

Marco Hößl

Director General Kaufland Romania

Suntem bucurosi sa sustinem “Ambasada Sustenabilitatii in Romania” ca punct de intalnire pentru discutii legate de sustenabilitate si responsabilitate sociala a companiilor. Credem ca aceasta agora poate aduce o contributie importanta la promovarea gandirii sustenabile in Romania. Pentru a ne pastra comorile naturale, cultura, precum si bunastarea ca si comunitate, luarea de decizii durabile ar trebui sa fie o parte inerenta a ADN-ului societatii noastre.

Excelenta Sa Dl Cord Meier-Klodt

Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti

Guvernul suedez este un sustinator puternic al Agendei 2030. Pentru a reusi sa indeplinim toate cele 17 obiective ale dezvoltarii durabile, trebuie sa colaboram – guverne, societatea civila si sectorul privat. Trebuie sa lucram impreuna atat la nivel national, cat si dincolo de frontiere! Ambasada Suediei doreste ca Ambasada Sustenabilitatii in Romania sa aiba succes in cresterea gradului de constientizare si cunoastere a acestei probleme importante in Romania – toate fortele bune trebuie mobilizate pentru o dezvoltare durabila!

Excelenta Sa Dna. Anneli Lindahl Kenny

Ambasadorul Suediei in Bucuresti

Ambasada Olandei la Bucuresti sprijina initiativa The CSR Agency de a infiinta o platforma de sustenabilitate in Romania. Sustenabilitatea si responsabilitatea sociala corporativa sunt valori fundamentale ale societatii noastre. E nevoie de sprijin din partea sectorului public si privat pentru a aduce aceste teme pe agenda companiilor, politicienilor, guvernelor si organizatiilor neguvernamentale. Este importanta si foarte valoroasa existenta unei locatii fizice in Bucuresti, unde companiile, ONG-urile, universitatile, politicienii, studentii, cercetatorii, reprezentantii si cetatenii se pot aduna, dezbate, impartasi bune practici, invata si lucra impreuna pentru a creste gradul de constientizare asupra acestor teme in societatea noastra.

Dl. Huub Drabbe

Seful Sectiei Economice, Ambasada Olandei la Bucuresti