Enter your keyword

post

Moment decisiv: Parlamentul European a votat pentru a păstra gazul și energia nucleară în taxonomia referitoare la investițiile „verzi”

Gazul natural și energia nucleară vor fi considerate investiții prietenoase cu mediul în viitoarea taxonomie UE referitoare la investițiile „verzi”, după un vot al Parlamentului European care a avut loc miercuri, potrivit unui comunicat de presă oficial.

Foto: Christian Lue/Unsplash

Mai exact, Parlamentul European nu s-a opus Actului delegat al Comisiei privind taxonomia, ceea ce înseamnă că acestea vor fi etichetate drept prietenoase cu mediul în taxonomia UE. Acum, dacă nici Consiliul European nu formulează obiecții, legislația referitoare la taxonomie va intra în vigoare în această formă la data de 1 ianuarie 2023.

Decizia de a considera gazul natural și energia nucleară drept investiții „verzi” pentru a atrage mai mulți investitori a stârnit valuri de nemulțumire în Europa. Statele membre s-au împărțit în două în această privință, întrucât Franța considera că aceste categorii trebuie incluse în taxonomia UE, în timp ce Germania s-a opus, într-un context în care cea mai mare economie europeană renunță treptat la capacități nucleare.

Grupurile care militează pentru protecția mediului au etichetat această decizie drept „greenwashing” în beneficiul gazului și al energiei nucleare, așa cum au acuzat și unii europarlamentari. Totodată, Austria și Luxemburg anunțau anterior că plănuiesc să dea în judecată Uniunea Europeană dacă aceste două categorii sunt incluse în taxonomia UE, potrivit DW. 

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.