Enter your keyword

post

Moment crucial pentru reducerea decalajelor salariale din Uniunea Europeană. Ce urmează?

Uniunea Europeană a ajuns la un acord-cheie în drumul spre un regulament comun pentru stabilirea salariului minim în cele 27 de state membre, respectiv un acord de principiu legat de o serie de măsuri gândite pentru a promova negocierea colectică și pentru a fi implementat mai bine salariul minim existent, potrivit Reuters.

Foto: Markus Spiske/Unsplash

Parlamentul European și Consiliul European au anunțat că echipele de negocieri au ajuns la un acord de principiu, însă acesta trebuie să fie confirmat în continuare prin procesul de vot al ambelor instituții.

În octombire 2020, Comisia Europeană a pregătit terenul pentru a putea începe negocierile pe o propunere care trebuie să aducă reguli comune pentru stabilirea salariului minim, dar nu și un nivel standard al acestuia.

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a salutat acordul de principiu pentru proiectul de lege care ar trebui să reducă o parte din decalajele salariale și să reducă sărăcia în muncă.

Acordul înseamnă că statele membre, inclusiv România, sunt nevoite să reanalizeze dacă nivelul salariului minim pe care îl aplică este unul suficient pentru a asigura un standard decent de viață, conform Parlamentului European.

Mai mult, în țările europene unde mai puțin de 80% dintre muncitori sunt incluși în negocieri colective, trebuie realizat un plan de acțiune și un calendar clar, cu măsuri concrete, pentru extinderea acestui mecanism.

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.