fbpx

Enter your keyword

Marian Rădună a primit titlul de Ambasador al Sustenabilității

Marian Rădună a primit titlul de Ambasador al Sustenabilității

Marian Rădună a primit titlul de Ambasador al Sustenabilității

Ambasada Sustenabilității în România (ASR) a desemnat noul Ambasador al Sustenabilității: Marian Rădună, inițiator Cumpărături la ușa ta și Call-center de solidaritate, dar și vice-președinte Geeks for Democracy.

I-am acordat această distincție ca o recunoaștere pentru infrastructura de reacție rapidă pe care a reușit să o construiască pentru a răspunde unor nevoi generate de situații de urgență precum pandemia COVID-19 și războiul din Ucraina, totul în jurul ideii de parteneriat,   esențial pentru o societate sustenabilă.

Însă, înainte de titulaturi, cine îl știe pe Marian știe că face parte din categoria oamenilor empatici, care se gândesc la cei de lângă ei, care ajută cu timp din timpul lor, care fac voluntariat, parte din oamenii care mai întâi își suflecă mânecile și fac atunci când statul nu poate sau nu are soluții pentru cei care au nevoie. 

Prin programul Ambasadorii Sustenabilității, ASR promovează modelele care inspiră și motivează cetățenii și companiile românești să rezolve probleme sociale și de mediu fără a sacrifica eficiența economică.

Am venit cu idei și lângă idei au venit oameni. Lângă oameni, alți oameni și așa ies proiectele.

Credit video: Inquam Photos

Marian Rădună este cunoscut îndeosebi pentru campaniile sociale pe care le-a inițiat și dezvoltat de-a lungul vremii și pentru multe fapte bune, chiar dacă nu au primit un nume oficial sau nu s-au transformat într-o inițiativă.  

A fi implicat în fiecare zi, a fi cetățean în fiecare zi, aceasta este soluția pentru societate.”, ne-a transmis el. 

“Voluntariatul este implicarea cetățeanului în cauze la care poate nu se gândea, sau poate nu avea curajul să le pornească singur. Voluntariatul înseamnă implicare, iar dacă oamenii sunt implicați, eu cred că țara asta are un viitor”, a declarat Marian Rădună pentru Ambasada Sustenabilității. 

„Indiferent ce facem, dacă nu ne implicăm și dacă nu atragem atenția că sunt probleme reale, suntem părtași, suntem complici la tot ce se întâmplă în jurul nostru”, spune el. 

Însă ce eforturi trebuie să depună societatea civilă ca să producă o schimbare? Ce ne lipsește la nivel de stat și cum ne putem mobiliza să facem mai mult și mai bine?  

În opinia sa, ne lipsesc proiectele sustenabile pe termen lung și viziunea. „În teorie, avem de toate. Practic, (…) facem doar ca să bifăm, să accesăm fonduri europene, dar nu este de ajuns. Problema este că la noi lucrurile se implementează pe jumătate sau doar de fațadă, nu ai lucruri măsurabile, verificabile în timp și verificate”, declară Marian Rădună.  

O altă problemă este lipsa de receptivitate din partea instituțiilor oficiale. „Statul, în loc să înțeleagă că noi venim în sprijinul lor și să învețe, intră într-o carapace. Și, intrând în defensivă, se închide și nu te poți apropia de inima statului, care ar trebui să te asculte măcar, să vadă cum ai făcut tu. (…) Am făcut Cumpărături la ușa ta, call-centerul cu DSP București, apoi call-center la Cumpărături la ușa ta. Acum avem Call-center de solidaritate”, spune Marian. „Noi gândim proiecte pentru oameni. Și suntem oarecum statul paralel, dar statul paralel cel bun”, glumește el. 

Au fost însă și proiecte pornite de societatea civilă și care au fost continuate de către stat, așa cum a fost „call-centerul de la DSP București, când am creat o aplicație și astfel formularul de pe hârtie a devenit electronic, tocmai pentru a fi eficienți”. Însă, „ideea nu e să preiei un proiect să îl continue statul. Ideea este să ai o idee și să o implementeze statul, și să o implementeze corect.”, punctează Marian.  

Cheia succesului constă în solidaritate și parteneriate. „Nu trebuie să vorbim despre stat sau despre privat, trebuie să vorbim despre parteneriate. (…) Dacă se pun la masă atât autoritățile, prin structurile lor, cât și ONG-urile care l-au ajutat de-a lungul timpului, beneficiarul, adică omul, are de câștigat”, mai declară Marian. 

Încă din 2018, Ambasada Sustenabilității promovează ambasadori ai sustenabilității din sectoare și domenii diferite, din zona urbană sau rurală, promotori de cauze diverse și contributori la obiective de dezvoltare durabilă diferite. Însă cu toții au în comun efortul și dorința lor de ”mai bine”.

Programul SustainAbility Ambassadors este dedicat oamenilor implicați și exemplelor lor de succes în construirea unei Românii sustenabile.

Decernarea premiului SustainAbility Ambassador

Foto: Inquam Photos

Vezi AICI cum poți să susții acest program.