Lansarea Muzeului Mobil al Sclaviei Moderne cu ocazia Zilei Europene împotriva Traficului de Persoane
Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne a fost inaugurat joi, 17 octombrie, la sediul Ambasadei Sustenabilității în România.
Lansarea a avut loc cu prilejul Zilei Europene împotriva Traficului de Persoane ce este marcată anual la 18 octombrie. Scopul proiectului este atragerea atenției asupra diferitelor forme de exploatare și de a demonsta că sclavia nu este un capitol închis al trecutului, ci dimpotrivă, estimările arată că, în prezent, sunt mai mulți oameni în sclavie decât au fost vreodată în istorie, iar mii de persoane sunt exploatate anual.
Un microbuz colantat cu imagini semnificative și cu inscripția „Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne” a fost parcat în fața sediului Ambasadei Sustenabilității în România, iar în interior au fost amplasate manechine fiecare prezentând experiențe reale ale unor persoane ce au suferit diferite forme de exploatare.
Muzeul mobil își va continua călătoria prin țară, în perioada 1-4 noiembrie, oprindu-se mai întâi în șapte sate din Vrancea, zonă de risc din perspectiva sclaviei moderne. Muzeul mobil va fi plasat în fața școlilor, primăriilor, bisericilor și în alte zone de interes pentru localnici, cu scopul de a aduna comunitatea locală în jurul unei probleme care poate afecta orice persoană în orice moment.
Proiectul se va extinde ulterior la nivel național, în țări din sud estul Europei și în Balcani, dat fiind faptul că majoritatea victimelor traficului de persoane din Uniunea Europeană sunt recrutate din această zonă.
Proiectul este inițiat de Aurora Martin, în calitate de bursieră a Departamentului de Stat al SUA și susținut de American Councils, Ambasada Sustenabilității în România și Baroul București, alături de care vor avea loc dezbateri pe tema sclaviei moderne în șapte licee și două universități din București, în perioada 18 – 30 octombrie.
Alți parteneri în proiect, prezenți și la dezbaterea din 17 octombrie: International Organization of Migration (UN), Amnesty Internațional București, Internațional Work Finder, Universal Emergency Relief (UK), Association for Efficient and responsible Governance (Moldova), Enable Company, (Moldova), HotWeek.ro, RoNews.co.uk, Asociația Viață fără Violență, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Asociația eLiberare, Asociația Uși Deschise, Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună, Asociația Eu, Tu și Ei (Focșani), Vanemomde, Andor Tipo, masinapotrivita.ro și artistul Ruslan Lazarin, care a realizat videoclipul de campanile Oamenii nu sunt de vânzare! Cu flashmoburi pe această melodie, s-au prezentat Colegiul Național Al Ioan Cuza din Focșani, Colegiul Național Pedagogic Spiru Haret din Focșani și Sweet dance Studio.
International Justice Mission, care și-a deschis de curând o reprezentanță în România, a fost prezentă prin Ali Roberson, Legal Intern.
Conform Raportului privind traficul de persoane din 2018 al Departamentului de Stat al SUA, România rămâne o țară sursă principală pentru victimele traficului sexual și a exploatării prin muncă din Europa.
Aproximativ 62% din traficul de persoane din Uniunea Europeană se face în scopul exploatării sexuale iar locul secund e ocupat de traficul prin muncă forțată. Traficanții supun bărbați, femei și copii români la exploatare prin muncă în agricultură. Experții semnalează o creștere a numărului femeilor din România recrutate pentru căsnicii formale peste hotare; după intrarea în aceste căsătorii, femeile sunt forțate să se prostitueze sau să muncească. Minorii reprezintă 50% la sută dintre victimele traficului, printre ei regăsindu-se și persoane aflate în îngrijirea statului, în special în orașele mici.
Despre Ambasada Sustenabilității
Lansată în 5 iunie 2018, Ambasada este o inițiativă privată non-profit și apolitică ce încurajează, inspiră și motivează companiile să investească în proiecte de sustenabilitate pentru România, dar și să ofere mai multe produse, servicii și comportamente responsabile – inclusiv stimulând cererea din partea consumatorilor finali pentru sustenabilitate. Ambasada Sustenabilității este un program inițiat de echipa The CSR Agency și are ca Partener Fondator compania Kaufland România. Încurajăm colaborarea pentru generațiile viitoare din țara noastră. Coagulăm și dezvoltăm comunitatea organizațiilor care vor să aibă o activitate responsabilă pentru România. Ne adresăm mediului de afaceri, asociațiilor profesionale, mediului guvernamental, societății civile, mediului academic și celui diplomatic. Detalii la: www.ambasadasustenabilitatii.ro
Contact:
Aurora Martin
+40 722 318 976
Alexandra Ariton
Online Communication Executive
+40 746 105 047
alexandra.ariton@thecsragency.ro