Lansare oficială City Air, prima platformă de monitorizare a calității aerului în școli
Asociația Română pentru Smart City a lansat joi, 17.06.2021, programul City Air, rețea națională de monitorizare a calității aerului din școli. Programul își propune să devină cea mai mare mișcare pentru îmbunătățirea calității aerului în școlile din România.
Prima etapă a programului vizează instalarea a 60 de stații de monitorizare în 30 de școli selectate în program, iar datele sunt disponibile în mod gratuit pe cityair.ro. Periodic, un grup de lucru din cadrul asociației va realiza rapoarte și buletine cu interpretarea acestor date.
Lansarea oficială a proiectului a avut loc în Amfiteatrul Școlii Regina Maria, evenimentul fiind realizat în parteneriat cu Primăria Sectorului 6 și Administrația Școlilor Sector 6.
Pe lângă inițiatorii programului, în cadrul evenimentului au participat partenerii de tehnologie Claritech, TNT Computers, Inoesy, Asociația Nature Talks, dar și invitați care susțin importanța calității aerului pentru un viitor sănătos:
- Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6
- Octavian Berceanu, comisar general Garda de Mediu
- George Garbacea, președinte Agenția Națională pentru Protecția Mediului
- Dragoș Preda – Director executiv SN Radiocomunicații
- Teodora Iacob, Președinte Asociația Nature Talks
- Nicolae al României, Președintele Asociației Principele Nicolae
- Radu Țincu, medic primar ATI, Spitalul Floreasca
- Cristian Croitor – Managing Director Claritech
- Andrei Zamfirescu, Head of Development TNT Computers SRL
- Tudor Gorcia – CEO TNT Computers SRL
- Ovidiu Tudose – CEO SC INOESY SRL
“România nu are o rețea de monitorizare a aerului în școli. 25.000 de oameni mor anual din probleme asociate poluării, iar în acest moment 80 de persoane, statistic, oficial, mor din cauza problemelor de poluare”, a transmis Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Română pentru Smart City.
Acesta a mai subliniat importanța măsurării calității aerului, pentru identificarea soluțiilor, dar mai ales importanța colaborării autorităților locale și centrale și a societății civile și a felicitat deschiderea și transparența Primăriei Sectorului 6 față de acest subiect.
Suntem în etapa în care testăm stații, testăm tehnologii, în care ne ducem în mijlocul comunității și învățăm împreună. Nu putem să vorbim despre dezvoltare urbană, dacă nu înțelegem ce probleme aduce poluarea. Așa cum atunci când ne simțim rău, mergem la doctor pentru a putea obține un diagnostic și să facem investigații, la fel trebuie să acționăm și când vine vorba de poluare. Tocmai de aceea, City Air este infrastructura, gratuit pusă la dispoziția autorităților centrale și locale, societății civile și tuturor celor care sunt interesați să găsească soluții. Doar într-un mediu colaborativ, această platformă poate funcționa.
Mai multe detalii despre evenimentul de lansare City Air în comunicatul de presă publicat de Asociația Română pentru Smart City.