fbpx

Enter your keyword

post

Curs interactiv cu jurnalişti

Curs interactiv cu jurnalişti

O scurtă retrospectivă a cursului interactiv de jurnalism de sustenabilitate, parte din prima ediție a celui mai nou program lansat de Ambasada Sustenabilității, „Jurnaliști pentru Sustenabilitate”.
Cursul s-a desfășurat în perioada 12 – 14 aprilie, la Domeniile Panciu Winery Resort și a reunit 21 de jurnaliști din presa scrisă, online, radio și TV. Specialiștii invitați au fost Doru Mitrana (Consultant de sustenabilitate și Directorul Diviziei de Training, The CSR Agency), Lars Tallert (Fondator și Președinte Sustainable Journalism Partnership), Alexandra Borchardt (Cercetător senior la Institutul Reuters de Jurnalism din cadrul Universității Oxford) și Kristina Lund Jørgensen (Editor de jurnalism constructiv, TV 2/FYN, Danemarca).
Partenerul strategic al programului este Sustainable Journalism Partnership, o rețea globală de lideri media, jurnaliști și cercetători care lucrează împreună pentru a stabili modul în care jurnalismul poate deveni mai sustenabil și, în același timp, cum poate contribui la o lume sustenabilă.
Programul „Jurnaliști pentru Sustenabilitate”este realizat cu sprijinul Raiffeisen Bank, finanțator principal, Up Romania, Dacia, Environ, susținători, Sustainable Journalism Partnership, partener strategic, și Ambasada Suediei în România, partener instituțional.

Jurnaliști pentru Sustenabilitate - Aftermovie

TESTIMONIALE TRAINERI

TESTIMONIALE JURNALIȘTI

Anca Iosif, jurnalist Re:Mediu, Panorama

Cursul „Jurnaliști pentru sustenabilitate” a venit în momentul potrivit. Cred că în breasla noastră e foarte ușor să ajungi cinic, să crezi că știi cum se va derula o poveste pentru că ai „experiență”, să crezi că tu știi ce „e mai bine pentru cititori”, să uiți ce contează de fapt. 

Contează din ce în ce mai mult ca poveștile pe care le scoatem în lume să aducă și speranță, nu doar expunerea unei probleme, contează să vezi și binele, eforturile unei comunități, soluțiile pentru o problemă – chiar dacă în multe cazuri vorbim de unele nepuse în practică. 

La curs am vorbit mult despre cum progresele din România pe orice front vin mult de la firul ierbii, de la ONG-urile noastre care sunt puține și în burnout și care văd impactul acțiunilor poate după mulți ani, lucru care poate fi frustrant. Dar cred că trăim timpuri tot mai individualiste, în care ne dorim, dar nu știm cum și unde să ne mai găsim comunitățile care să ne facă să ne simțim mai puțin singuri – și e important să continuăm să punem lumina pe eforturi. 

Cred că trainerii noștri de la curs au reușit să ne mai scoată un pic din negativism, din cinism, ne-au făcut să înțelegem că poveștile pot fi spuse și altfel, și că avem nevoie să aducem și un strop de speranță, conexiune și regăsire pentru cititori, într-o perioadă în care oricum știm că încrederea în presă e tot mai scăzută. Pentru asta, și pentru ocazia de a-mi revedea și cunoaște noi colegi din breaslă, vă mulțumesc mult! M-am simțit și eu mai puțin singură în luptele mele.

Anca Muraru, jurnalist Revista BIZ

Programul „Jurnaliști pentru Sustenabilitate” a fost o experiență extrem de interesantă, un adevărat curs intensiv, cu speakeri impresionanți. Lars Tallert, Alexandra Borchardt, Kristina Lund Jørgensen și Doru Mitrana ne-au împărtășit informații valoroase și ne-au oferit perspective noi asupra modului în care jurnalismul poate influența pozitiv și sustenabil societatea.

 

Chiar dacă mulți dintre jurnaliștii prezenți nu abordează constant subiecte din sfera sustenabilității, m-a impresionat interesul lor profund pentru acest domeniu, ceea ce îmi dă speranță că vom vedea tot mai multă atenție acordată acestei ramuri în media.

 

Partea cea mai captivantă a fost atelierul practic, unde am transformat teoria în proiecte concrete. Lucrul în echipe mixte, alături de colegi din print, online, radio și TV, a fost o experiență care a scos la iveală abilități complementare și idei neașteptate. Apreciez mult oportunitatea de a colabora cu profesioniști pasionați din medii diverse.

Experiența de la Domeniile Panciu Winery Resort nu a fost doar educativă, ci și profund umană. Am înțeles că fiecare dintre noi poate aborda sustenabilitatea într-un mod unic, adaptat publicului său. Și sper că împreună putem contribui la un viitor mai bun.