Enter your keyword

post

IPCC lansează un ghid de măsuri pentru atenuarea urgentă a schimbărilor climatice

„Acum ori niciodată” are un nou sens, legat de reducerea emisiilor în vederea limitării schimbărilor climatice, potrivit ghidului de măsuri publicat de IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, agenție a ONU). Ghidul oferă o evaluare globală actualizată a progreselor și angajamentelor în materie de atenuare a schimbărilor climatice, examinând sursele de emisii globale.

Acesta explică evoluția eforturilor de reducere și atenuare a emisiilor, evaluând impactul angajamentelor climatice naționale, în raport cu obiectivele privind emisiile pe termen lung. Măsurile care se regăsesc în ghid, afirmă, (printre altele) că:

  • Angajamentele guvernamentale de până acum (chiar dacă ar fi îndeplinite integral) conduc spre o încălzire a Pământului cu 3,2 grade Celsius până la finalul secolului, cu efecte catastrofale pentru omenire. Ținta este <1,5 grade Celsius.
  • Următorii ani (2022 – 2025) sunt decisivi. Măsurile implementate acum trebuie să conducă la o scădere vertiginoasă a emisiilor începând cu 2026.
  • Menținerea unei temperaturi scăzute va implica schimbări masive în producția de energie, industrie, transporturi, în obiceiurile noastre de consum și în modul în care tratăm natura.
  • Combustibilii fosili trebuie eliminați prin închiderea treptată a facilităților existente și stoparea dezvoltării de noi proiecte.
  • Tranziția va implica și schimbări de dietă și ale stilului de viață.
  •  Schimbarea este posibilă din punct de vedere social, tehnologic și financiar, este nevoie de adaptarea politicilor publice și a infrastructurii.


Raportul integral poate fi consultat aici.