Întreprinderile sociale din România au mai puțin de 1.700 de angajați în total, dintre care 420 vulnerabili
România are în prezent 180 de întreprinderi sociale de inserție care dețin marca socială, iar numărul total de angajați în cadrul acestora rămâne unul redus, respectiv 1.682 de lucrători, dintre care 420 sunt persoane vulnerabile, conform unui comunicat de presă transmis de Rețeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserție (RISE).

Foto: Scott Graham/Unsplash
Totodată, 152 dintre cele 180 de întreprinderi sociale de inserție s-au înființat în 2021 și 2022, în contextul programului de finanțare din Fondul Social European „POCU 2014-2020”.
Creșterea ratei de ocupare a forței de muncă și reducerea numărului de persoane expuse riscului de sărăcie și de excluziune socială sunt doar două dintre aspectele importante pe care economia socială le poate rezolva și care pot contribui semnificativ la dezvoltarea României.
Din păcate, după ce în perioada 2009-2014 țara noastră a fost considerată în regiune unul dintre liderii acestui sector, ultimii ani au fost caracterizați de stagnare și, pe alocuri, chiar de regres. Cel puțin așa demonstrează studiile de profil, potrivit sursei citate.
„Conform acestor studii, economia socială – iar aici ne referim la asociații, fundații, case de ajutor reciproc sau cooperative și întreprinderi sociale – asigură deja locuri de muncă pentru aproximativ 160.000 de persoane. Sunt cifre care indică faptul că există un important potențial economic și de creare de locuri de muncă neexploatat al economiei sociale”, a declarat Ancuța Vameșu, președintele RISE.