Interviu cu Mădălina Marcu (ARC): În colaborarea cu companiile și autoritățile, am simțit acum, pentru prima oară, că e vorba despre interesul comun, nu de agende ascunse
Într-un interviu acordat Ambasadei Sustenabilității în România, Mădălina Marcu de la Asociația pentru Relații Comunitare a vorbit despre urgențele din sistemul sanitar, despre cum și cine a putut și poate interveni urgent și eficient în lupta cu timpul, cu lipsa materialelor și echipamentelor medicale. Așa am putut afla că pentru prima oară în ultimii 31 de ani putem vorbi de o colaborare și o solidaritate pentru un bine comun: ”Cred că asta a ajutat enorm criza – să scoată egoul din ecuație, să ne dăm seama că dacă ne îmbolnăvim, noi sau ai noștri, ajungem pe aceleași paturi de spital și asta cred că și-au dat seama și politicienii, și-au dat seama și oamenii care conduc bugete mari în companii, și antreprenorii și ong-iștii. A fost o colaborare dincolo de noi, ong-iștii. Colaborarea pe care am avut-o cu companiile și inclusiv cu autoritățile, locale sau centrale, a fost incredibilă, a fost pentru prima oară când am simțit că e vorba despre binele comun și același interes, nu cu agende ascunse.”
Sigur, într-o astfel de situație e nevoie de calm, de echilibru și, mai ales, de o bună organizare. Spitalele care au primit sau urmează să primească sprijin din partea companiilor și ong-urilor ar trebui să aibă și o evidență a ajutoarelor. ”Noi avem centralizarea necesarului de la aproximativ 30 de spitale cu am ținut noi legătura sau partenerii noștri locali. Ce nu avem este centralizarea ajutorului care a fost dat către spitalele astea. Mai vorbim din când în când cu ei, dar nu fac decât să adauge nevoi noi la cele pe care ni le-au spus acum două săptămâni. Aici este esențială colaborarea cu Direcțiile de Sănătate Publică, cu celula de criză care s-a constituit la nivel guvernamental, dar să fie o celulă de criză care să includă și societatea civilă”, a declarat Mădălina Marcu, director dezvoltare resurse la Asociația pentru Relații Comunitare în interviul acordat Ambasadei Sustenabilității în România.
Ne folosim de acest prilej pentru a reaminti că, de această dată, fiecare oră, fiecare zi, fiecare implicare responsabilă în ajutorarea sistemului sanitar românesc înseamnă protejarea sănătății tuturor în această pandemie, sau salvarea câtor mai multe vieți.