Coaliția România Sustenabilă este un program dezvoltat și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, la inițiativa Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă (DDD), ca urmare a acțiunilor suport pentru implementarea și monitorizarea SNDDR 2030.
Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate, prin intermediul unui acord de colaborare încheiat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și lansat în cadrul unei conferințe de presă organizate pe data de 13 aprilie 2021, la Palatul Victoria.
Lansată în 2020, comunitatea include astăzi peste 150 de organizații membre (mari companii, IMM-uri și ONG-uri), din ale căror echipe fac parte peste 90.000 de angajați. Programul se bazează pe colaborare și parteneriate între sectoare, o condiție esențială pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) – Agenda 2030.
Companie
Companiile responsabile se diferențiază față de concurenții lor participând direct la implementarea strategiei naționale de dezvoltare durabilă, dialogând constant și lucrând la aceeași masă cu reprezentanții guvernului și experții din societatea civilă.
IMM
Impactul social și de mediu este generat la “firul ierbii” și de furnizorii marilor companii. Antreprenorii responsabili fac din procedurile de conformare un avantaj competitiv. Ceilalți recurg la compromisuri și ajung la riscuri operaționale.
ONG
Împreună, în Coaliția România Sustenabilă, dezvoltăm proiecte strategice la nivel național, atragem finanțările necesare și suntem o voce mult mai puternică atât în dialogul cu instituțiile statului, cât și în colaborarea cu finanțatorii privați.
Pentru dezvoltarea și coordonarea Coaliției, organizațiile membre achită o contribuție anuală, ce diferă în funcție de tipul de organizație, numărul de angajați și cifra de afaceri.
- Companie (≥ 500 de angajaţi sau Cifra de afaceri > 50 mil euro ) = 3000 euro/an
- Companie (≥ 250 de angajaţi sau Cifra de afaceri > 50 mil euro ) = 2500 euro/an
- IMM (100 – 250 angajaţi sau Cifra de afaceri de pana la 50 mil euro) = 1250 euro/an
- IMM (50 – 100 angajaţi sau Cifra de afaceri de pana la 50 mil euro) = 750 euro/an
- IMM (<50 angajaţi sau Cifra de afaceri de pana la 50 mil euro) = 500 euro/an
- Organizație de tip Sindicat, Federaţie, Asociaţie patronală, Asociație profesională = 2500 euro/an
- ONG = 100 euro/an
În cazul companiilor, plata acestei contribuții poate fi făcută în baza unei sponsorizări, efectuate prin redirecționarea impozitului pe profit/venit, atât prin contract direct, cât și utilizând formularul 177.
Prin intermediul formularului 177, contribuția sectorului privat la dezvoltarea ONG-urilor poate să nu mai apară în situațiile financiare ca o cheltuială, deoarece sumele aferente sponsorizărilor pot fi redirecționate de către contribuabili după ce au fost deja plătite fie ca impozit pe profit, fie ca impozit pe veniturile micro-întreprinderilor.
Obiectivul principal al Coaliției este ca investițiile și schimbările din următorii ani din societate românească să aibă la bază cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale ONU, demers ce necesită sprijinul și implicarea tuturor stakeholder-ilor din societate.
Activitatea Coaliției este construită în jurul a 4 piloni:
- DIALOGUL – Coaliția oferă o bază coerentă de consultare cu Guvernul și alte instituții publice pe subiecte specifice, politici publice și strategii naționale cu impact direct asupra dezvoltării sustenabile a Romanei.
- EXPERTIZA – Angajații membrilor din Coaliției au acces la instrumente și informații despre tranziție la afaceri sustenabile în cadrul SustainAbility School, program de educare în management sustenabil.
- COMUNITATEA – Coaliția facilitează si dezvoltarea de parteneriate, crearea de rețele și schimbul de cunoștințe între profesioniștii din companii, ONG-uri, instituții publice și universități, pe teme de interes comun.
- CADRUL DE ACȚIUNE – Membrii Coaliției au posibilitatea de contribui cu resursele și expertiza necesare dezvoltării de proiecte cu impact social și/sau de mediu pozitiv, în linie cu obiectivele proprii de sustenabilitate. Principalul instrument îl reprezintă grupurile de lucru dedicate, ce abordează urgențe majore / subiecte relevante în România din punct de vedere sustenabilitate. Grupurile oferă un spațiu de informare și discuții, dar și o șansă de analiză internă și implicare în acțiuni dezvoltate alături de alți membri din Coaliție. Un exemplu de reușită este grupul de lucru Risipa Alimentară, care a reușit în 2020 să aducă modificări Legii Privind diminuarea Risipei Alimentare pentru a încuraja donarea surplusului de alimente în beneficiul persoanelor defavorizate, un model de lucru care poate fi replicat în cadrul Coaliției.
Membri
Organizații responsabile (persoane juridice) din mediul de afaceri și societatea civilă, se înscriu în calitate de Membri.
Susținători
Specialiști (persoane fizice) din mediul diplomatic, academic, public sau presă, se înscriu în calitate de Susținători.
2021 a fost un an de creștere exponențială a Coaliției. Astfel, la finalul anului, 100 de companii responsabile și ONG-uri implicate s-a alăturat programului pentru a promova sustenabilitatea ca normalitate și unica opțiune pentru un viitor mai bun.