Obiectivul 9: Industrie, inovatie si infrastructura
Epoca moderna a adus un mod de viata accelerat. In aceasta era pot fi competitive doar acele tari care incurajeaza inovatia pe langa o infrastructura rezilienta si o industrie durabila. Aceste trei aspecte sunt, bineinteles, interconectate intre ele. Infrastructura moderna este vitala pentru cresterea economica, adica o infrastructura durabila constituie baza unei industrii sustenabile. Mai mult, inovatia este esentiala pentru o industrie eficienta si durabila. Asadar, inovatia este indispensabila din perspectiva competitivitatii in secolul al XXI-lea.
Impreuna vom lucra pentru a atinge pana in 2030 tintele formulate de Organizatia Natiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum si tintele noastre:
Tinte:
- 9.1 DEZVOLTAREA UNEI INFRASTRUCTURI SUSTENABILE, DURABILE SI INCLUZIVE
- 9.2 PROMOVAREA INDUSTRIALIZARII INCLUZIVE SI DURABILE
- 9.3 CRESTEREA ACCESULUI LA SERVICII FINANCIARE SI PIETE EXTERNE
- 9.4 MODERNIZAREA TUTUROR INDUSTRIILOR SI A INFRASTRUCTURII PENTRU SUSTENABILITATE
- 9.5 CONSOLIDAREA CERCETĂRII ȘTIINȚIFICE ȘI MODERNIZAREA TEHNOLOGIILOR INDUSTRIALE
Dezvoltarea infrastructurii calitative, fiabile, durabile si puternice, inclusiv infrastructura regionala si transfrontaliera, pentru a sprijini dezvoltarea economica si bunastarea oamenilor, cu accent pe accesul larg si echitabil pentru toti.
Promovarea industrializarii incluzive si durabile si, pana in 2030, sporirea semnificativa a ratei de ocupare si a Produsului Intern Brut in industrie, in conformitate cu circumstantele nationale, si dublarea acestei cote in tarile cel mai putin dezvoltate.
Cresterea accesului intreprinderilor mici industriale si de alta natura, in special din tarile in curs de dezvoltare, la servicii financiare, inclusiv la credite accesibile, si integrarea acestora in lanturi valorice si piete externe.
Pana in 2030, modernizarea infrastructurii si reabilitarea industriilor pentru a deveni durabile, cu eficienta sporita in utilizarea resurselor si adoptare sporita a tehnologiilor si proceselor industriale curate si ecologice, toate tarile luand masuri in conformitate cu capacitatile respective ale acestora.
Intarirea cercetarii stiintifice, modernizarea capacitatilor tehnologice ale sectoarelor industriale in toate tarile, in special tarile in curs de dezvoltare, pana in 2030; incurajarea inovatiilor si cresterea semnificativa a numarului de angajati in cercetare si dezvoltare la 1 milion de locuitori si a cheltuielilor publice si private de cercetare si dezvoltare
Compania ta contribuie – prin activitatea sa de baza, prin programele interne sau proiectele pe care le sustine – la una sau mai multe dintre aceste tinte?
Te asteptam in cadrul grupului de lucru cu:
- exemple de buna practica, pentru a-i inspira si pe altii,
- lectii invatate, experienta si know-how
- propuneri de imbunatatire sau completare a politicilor publice, care sa favorizeze industria, inovatia si infrastructura in Romania.
Astfel vom veni in sprijinul autoritatilor locale si al guvernului de a-si atinge propriile tinte.
Tinte ale autoritatilor publice:
Facilitarea dezvoltarii infrastructurilor durabile si rezistente in tarile in curs de dezvoltare, prin intensificarea suportului financiar, tehnologic si tehnic pentru tarile africane, tarile cel mai putin dezvoltate, tarile in curs de dezvoltare fara iesire la mare si tarile insulare mici in curs de dezvoltare.
Suport pentru dezvoltarea tehnologiilor, cercetarea si inovarea interna in tarile in curs de dezvoltare, inclusiv prin asigurarea unui mediu propice de politici pentru, inter alia, diversificarea industriala si valoarea adaugata la marfuri
Suport pentru dezvoltarea tehnologiilor, cercetarea si inovarea interna in tarile in curs de dezvoltare, inclusiv prin asigurarea unui mediu propice de politici pentru, inter alia, diversificarea industriala si valoarea adaugata la marfuri
Despre Coalitia CRS
Coalitia Romania Sustenabila este o initiativa privata, apolitica, ce actioneaza – prin contributia voluntara a membrilor sai institutionali si individuali, inscrisi in grupurile de lucru tematice si regionale – ca interfata de consultare si dialog intre:
- sectorul guvernamental-administrativ,
- mediul de afaceri,
- sistemul academic,
- organizatiile neguvernamentale si
- cetateni,
pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD), in vederea implementarii Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei si a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, convenita la nivelul ONU si al UE.