Industria combustibililor fosili este acuzată că minimizează rolul pe care l-a jucat în declanșarea schimbărilor climatice, folosind aceleași tactici ca industria tutunului în secolul trecut
Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, a acuzat companiile din industria combustibililor fosili, precum și băncile care le finanțează, că au prea multă putere asupra întregii lumi (n.r: în original – „have humanity by the throat”). Totodată, el a spus că aceste companii înregistrează profituri record în contextul creșterilor de prețuri declanșate de războiul din Ucraina, conform The Guardian.

Foto: Ehimetalor Akhere Unuabona/Unsplash
„Suntem blocați într-o lume în care producătorii de combustibili fosili și finanțatorii lor au prea multă putere asupra întregii lumi. Timp de decenii, industria combustibililor fosili a investit masiv în pseudoștiință și relații publice – utilizând o narativă falsă pentru a-și minimiza rolul jucat în schimbările climatice și pentru a submina politici publice ambițioase”, a declarat el printr-o intervenție video în cadrul Major Economies Forum, un eveniment organizat de Casa Albă.
Secretarul general al ONU a spus că industria combustibililor fosili utilizează practici similare cu cele folosite de industria tutunului, referindu-se la lipsa de asumare a companiilor din piață față de impactul lor.
„Au exploatat exact aceleași tactici scandaloase pe care le folosea industria tutunului deja în urmă cu câteva decenii”, a mai spus Guterres, care consideră că aceste companii și „complicii lor financiari” nu trebuie să scape de responsabilitatea faptelor lor.
El a mai spus că guvernele lumii eșuează în misiunea lor de a diminua utilizarea combustibililor fosili. Mai mult, unele dintre aceste vor să majoreze producția de gaze, petrol și chiar cărbune – acesta din urmă fiind considerat cel mai nociv dintre combustibilii fosili.
Declarațiile lui vin în contextul în care președintele american Joe Biden călătorește în Arabia Saudită pentru a cere o creștere a producției de petrol, spre exemplu, în timp ce mai multe țări din Uniunea Europeană încearcă să aducă gaz din Africa și din țări aflate în curs de dezvoltare din mai multe regiuni ale lumii. În România, a început scoaterea gazului din Marea Neagră.
No Comments