În Norvegia, a fost adoptată o nouă lege privind transparența lanțului de aprovizionare
De la 1 iulie 2022, Legea norvegiană privind transparența va impune obligații extinse de due diligence companiilor mari care vând produse și servicii în Norvegia.
Legislația prevede ca firmele responsabile să poată răspunde pentru drepturile omului și practicile echitabile de muncă, nu numai ale furnizorilor direcți, ci și ale tuturor acelor furnizori și subcontractanți indirecti care cuprind întregul lanț valoric din amonte și din aval.

foto – https://www.lokad.com/
În Europa, era voluntară, a autoreglementării în ceea ce privește due diligence-urile sociale și de mediu a ajuns la un sfârșit decisiv. Noua Lege norvegiană privind transparența („Åpenhetsloven”), adoptată oficial de Parlamentul norvegian în iunie 2021, este, prin urmare, cea mai recentă adăugare la o desfășurare din ce în ce mai densă și mai complexă de reglementări de due diligence, care se răspândește pe continent.
Cu toate acestea, legea norvegiană se diferențiază, de exemplu, de Legea privind lanțul de aprovizionare din Germania, recent introdusă, prin faptul că impune obligații de due diligence la toate nivelurile bazei de aprovizionare. Aceasta înseamnă că firmele răspunzătoare vor trebui să-și extindă diligența cuvenită asupra practicilor de muncă și drepturilor omului, nu numai ale furnizorilor lor direcți sau de „Nivelul 1”, ci și ale tuturor acelor furnizori de Nivelul 2, Nivelul 3 și Nivelul N care cuprind întregul lanțul valoric din amonte, unde vizibilitatea pentru companiile de cumpărare tinde să fie cea mai scăzută. Prin urmare, reglementarea norvegiană este semnificativ mai strictă decât multe regimuri de due diligence operaționale din alte părți ale Europei și, prin urmare, prezintă o provocare mult mai mare de conformitate pentru companiile care raportează.
Ce companii sunt afectate?
Legislația se va aplica tuturor companiilor înregistrate în Norvegia și companiilor străine care vând în Norvegia și care îndeplinesc cel puțin două dintre următoarele trei criterii:
- Cel puțin 50 de angajați cu normă întreagă (sau ore de lucru anuale echivalente)
- O cifră de afaceri anuală de cel puțin 70 milioane NOK (6,9 milioane EUR sau 7,94 milioane USD)
- O sumă de bilanț de cel puțin 35 milioane NOK (3,5 milioane EUR sau 3,97 milioane USD)
Articolul integral poate fi consultat aici.
No Comments