fbpx

Enter your keyword

post

Hotărâre de Guvern: Compania RetuRO devine administratorul sistemului de garanție returnare

Hotărâre de Guvern: Compania RetuRO devine administratorul sistemului de garanție returnare

Compania RetuRO Sistem Garanție Returnare a devenit administratorul sistemului național de garanție-returnare, după cum a stabilit o Hotărâre de Guvern emisă miercuri, potrivit unui comunicat de presă.

Foto: Cum funcționează SGR / RetuRO

„Implementarea sistemului de garanție-returnare în România este un obiectiv la care lucrăm intens de câțiva ani și ne bucurăm că RetuRO a fost confirmat ca administratorul acestui sistem. Este, poate, cel mai important moment din această călătorie a implementării sistemului de până acum. Din acest punct înainte, putem începe derularea pașilor operaționali, cum ar fi angajarea directoratului RetuRO, inițierea discuțiilor pentru finanțarea sistemului, începerea înregistrării  producătorilor de băuturi și a comercianților, precum și dezvoltarea rețelei logistice a sistemului”, a declarat Alice Nichita, acționar al RetuRO și președintele Asociației Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate

Cadrul legal ce stabilește modalitatea de implementare a sistemului de garanție-returnare (SGR) a fost adoptat în octombrie 2021, prin HG 1074/2021. La nivel de operaționalizare, SGR va fi cel mai mare proiect de colectare și reciclare a ambalajelor realizat la nivel național.

Compania RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. a fost înființată de către asociațiile reprezentative ale producătorilor de băuturi și ale comercianților pentru a gestiona sistemul de garanție-returnare, în curs de implementare în România. Compania a fost formată ca o societate ce are la bază principiul not-for-profit, ceea ce înseamnă că, prin actul constitutiv, aceasta și-a asumat obligația de a reinvesti eventualul profit exclusiv în dezvoltarea sistemului.

În prezent, compania are trei acționari privați: Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, Asociația Berarii României pentru Mediu și Asociația Retailerilor pentru Mediu, și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, ce deține 20% din acțiuni.

Odată cu primirea licențierii din partea Guvernului României, RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. începe să facă primii pași pentru implementarea operațională a sistemului în România, care este estimată la o perioadă de aproximativ 18 luni. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.