Grupul de lucru: Romania Solidara
Scopul membrilor si voluntarilor din acest grup de lucru este sa identificam si sa implementam, prin parteneriatul dintre institutiile statului, organizatiile neguvernamentale si reprezentantii mediului de afaceri, cele mai eficiente solutii de reducere a saraciei si eradicare a saraciei extreme din Romania.
Am publicat o scrisoare deschisa adresata principalilor lideri politici in care solicitam infiintarea, in regim de urgenta, a unui fond special destinat combaterii saraciei din Romania prin implementarea de proiecte si programe in parteneriat cu organizatiile neguvernamentale (ONG).
Testimoniale
Bogdan Simion
Diana Chiriacescu
Gelu Duminica
Maria Koreck
Nicoleta Dascalu
Cristian Rosu
Scopul si obiectivele grupului de lucru
Intregul mediu politic din Romania constientizeaza dimensiunea fenomenului saraciei si impactul sau devastator asupra societatii si economiei romanesti si intra in parteneriat cu organizatiile neguvernamentale si sectorul privat pentru identificarea de solutii concrete, sustenabile, de imbunatatire a calitatii vietii in comunitatile afectate.
- Lansarea scrisorii deschise catre clasa politica, cu solicitarea actiunilor/obiectivelor listate, deschiderea dialogului cu mediul guvernamental (mai 2020)
- Lansarea platformei online romania-solidara.ro (mai 2020)
- Apel la parteneriate si bune-practici ONG (mai 2020)
- Serie de interviuri cu politicieni si PR, comunicare publica, relatii media asociate (continuu)
- Studiu privind saracia in Romania, pre si post Covid (sep 2020)
Respectarea legislatiei, atat la nivel guvernamental, cat si la nivelul autoritatilor publice locale, privind inventarierea nevoii reale de servicii sociale, ajustarea in consecinta a alocarii bugetare anuale pentru servicii sociale, prin Legea Bugetului de Stat si:
- Implicarea reprezentantilor sectorului in procesul de actualizare pentru intervalul 2020 – 2030 a Strategiei de incluziune sociala si reducere a saraciei 2015 – 2020
- Impunerea la nivel national a mecanismului de achizitie publica transparenta a serviciilor sociale de la furnizori publici si privati, cu respectarea cadrului legal existent de catre administratia publica locala, prin achizitia publica obisnuita (Legea 98/2016), dar cu proceduri adecvate sectorului de servicii sociale (Legea 292/2011), bazate pe analizele de nevoi locale
- Alocarea primei cresteri bugetare pentru servicii sociale, conform nevoilor, incepand cu anul 2021 si punerea in practica a prevederilor Planului de implementare (punctul A. mai sus) si a mecanismului de achizitie (punctul B.) in perioada 2021-2030
Lansarea, la nivel guvernamental, a unui Program de Interes National (PIN) de reducere a saraciei din Romania, si alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru implementarea de proiecte si programe complementare serviciilor sociale, in comunitatile sarace, de catre organizatii neguvernamentale (ONG) si nu numai[1], in domenii precum: educatie, ocupare, locuire, sanatate, dezvoltare comunitara, servicii sanitare si de igiena, servicii si infrastructura de utilitati publice, digitalizare etc.
[1] grupuri de initiativa locala, asociatii somunitare, obsti, administratii publice locale, sindicate, asociatii socio-profesionale, institutii de invatamant, institutii medico-sanitare etc.
Solicitam:
- redactarea in parteneriat cu ONG si promulgarea in termen de 12 luni (iulie 2021) a actelor normative, politicilor publice si documentelor necesare functionarii in regim de buna guvernanta a PIN, si derularii programelor (lege de functionare, statut, norme de administrare, ghid de finantare, evaluare, canale de comunicare etc.)
- implicarea permanenta a organizatiilor neguvernamentale in procesul de pregatire a PIN, consultarea privind administrarea si alocarea fondurilor, evaluarea si derularea proiectelor, in comunicarea programului pe tot parcursul sau (initiativa, lansare, promovare etc.)
- lansarea primei runde de finantare in valoare de min. 250 mil. Lei, evaluarea si selectia candidatilor si demararea primelor proiecte finantate in cursul anului 2021
- lansarea de runde anuale de finantare, pana la atingerea obiectivelor de tara stabilite pentru anul 2030, conform Strategiei Nationale pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei (SNDDR), anume eradicarea saraciei extreme, reducerea cu cel putin 50% a numarului de cetateni care traiesc in saracie relativa si consolidarea sistemului national unitar a serviciilor de interventie de urgenta.
Accesarea de catre institutiile abilitate a sumelor disponibile pentru Romania in Fondul de urgenta deblocat de Comisia Europeana prin CRII – Covid Response Investment Initiative, si alocarea acestora si pentru sectorul de servicii sociale si organizatii neguvernamentale, pe langa sanatate si IMM-uri; operationalizarea finantarii printr-un mecanism nebirocratic, flexibil, rapid, accesibil la nivel local, inclusiv pentru organizatiile mici, care lucreaza in comunitatile cele mai sarace sau vulnerabile.
Securizarea atingerii tintelor asumate prin Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila (SNDDR) pentru finalul anului 2020, anume:
- Standarde durabile, unitare, de calitate si de cost pentru toate serviciile sociale, vizand in mod special pe cele destinate grupurilor vulnerabile, si actualizarea lor periodica, la un interval nu mai mare de 3 ani
- Dezvoltarea unui nou sistem national de indicatori, care sa gestioneze in regim digitalizat unificat datele din sectoarele si subsectoarele care au legatura directa cu incluziunea socio-economica, si care sa tina cont de mobilitatea sociala; monitorizarea anuala efectiva a rezultatelor pe baza acestor indicatori, actualizarea metodologiei si a datelor din hartile saraciei si serviciilor sociale* (si reformularea in consecinta a tintei din SNDDR)
- Stimularea participarii pe piata muncii a persoanelor apte de munca aflate in risc de excluziune prin dezvoltarea masurilor active de consiliere si asistenta sociala; stabilirea de tinte ferme, numerice si procentuale, privind cresterea numarului de persoane aflate in risc de excluziune si marginalizare care acceseaza anual piata muncii urmare a masurilor active de suport, si comunicarea publica, anuala, a rezultatelor.
Actiuni si rezultate obtinute
Am publicat o scrisoare deschisa adresata principalilor lideri politici implicati in reducerea si eradicarea saraciei:
- Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis
- Prim-ministrului Romaniei, Ludovic Orban
- Ministrului Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru
- Ministrului Finantelor Publice, Florin Citu
- Coordonatorului Departamentului pentru Dezvoltare Durabila, Laszlo Borbely
Peste 30 de organizatii au semnat scrisoarea noastra deschisa si s-au declarat sustinatori ai acestui demers.
Am identificat peste 20 de proiecte de succes initiate de organizatii neguvernamentale din Romania pentru combaterea saraciei, dar si cazuri ce necesita in continuare interventii, pentru a fi promovate pe platforma romania-solidara.ro.
Desfasuram consultari cu ONG-urile, furnizori de servicii sociale, pentru identificarea celor mai bune solutii de reducere a saraciei in Romania.
Am lansat studiul national “Romania cu un singur chip” ce urmareste, printr-o analiza statistica, masurarea decalajelor existente intre mediul urban si mediul rural, pentru a arata unde este necesara contributia accelerata pentru indeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila ale Organizatiei Natiunilor Unite.
Am transmis o noua scrisoare Ministrului Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, dupa consultari cu organizatiile neguvernamentale din domeniul asistentei sociale, grupate in Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Federatia Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Colegiul Natiional al Asistentilor Sociali din Romania (CNASR).
Serie de interviuri cu politicieni si PR, comunicare publica, relatii media asociate (continuu).
Stiri si noutati
România Solidară face un nou apel către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cât și către întreaga clasă politică, pentru identificarea soluțiilor de reducere a sărăciei
Ambasada Sustenabilității în România, Fundația Agenția Împreună, Asociația pentru Relații Comunitare, Ready Nation România, Copacul ...
Analiză: 4 din 10 școli din mediul rural au grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și canalizare
Lidl lansează împreună cu Ambasada Sustenabilității studiul național „România cu un singur chip”, care măsoară decalajele dintre ...
Ziua Globală a Solidarității | Studiu Ambasada Sustenabilității: 87% dintre români cred că sărăcia este o amenințare reală la adresa siguranței naționale
Femeile sunt cele mai afectate de sărăcie 70% dintre respondenți spun că autoritățile statului sunt cele de la care așteaptă soluții ...
Ambasada Sustenabilității lansează România Solidară și cere statului înființarea unui Fond pentru Suport Social
Coaliția România Sustenabilă este un proiect al Ambasadei Sustenabilității în România ONG-urile cu profil social/comunitar sunt invitate ...
Da, viitorul a început!
Da, viitorul a început! Vorbind despre cele 17 obiective de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite care stau la baza ...