fbpx

Enter your keyword

Risipa alimentara

Grupul de lucru: Risipa Alimentara

Context

Daca deseurile alimentare ar fi o tara, aceasta ar fi al treilea cel mai mare emitator de gaze cu efect de sera dupa SUA si China, potrivit Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite.

La nivel global, aproximativ 1/3 din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosit, iar in Uniunea Europeana se estimeaza ca 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc, ceea ce genereaza importante costuri economice si de mediu. In acelasi timp, 43 de milioane de europeni nu isi permit zilnic mese care sa asigure o alimentatie adecvata.

Situatia este similara si in tara noastra: Romania ocupa locul 9 in clasamentul UE privind risipa de alimente: aruncam zilnic 6000 de tone de mancare buna de consum, anual 2.2 milioane de tone de alimente ajung la cosul de gunoi. Mancarea risipa inseamna bani aruncati, iar acest lucru se intampla in contextul in care aproximativ 50% dintre romani cheltuie circa 40% din venitul lunar pentru hrana.

Mai mult, exista o alta fata a Romaniei: tara unde peste 46% dintre copiii de la sate sub 6 ani traiesc in risc de saracie si malnutritie, 60% din familiile din mediul rural nu-si pot asigura hrana zilnic si aproximativ 5 milioane de romani traiesc in risc de saracie. In contextul crizei generate de pandemia COVID-19, este de asteptat ca numarul acestora sa creasca substantial, adancind si mai mult paradoxul foametei in vreme de abundenta.

Uniunea Europeana isi propune sa reduca volumul risipei de alimente de-a lungul lantului alimentar cu 30% pana in 2025 si cu 50% pana in 2030, eforturi asumate si de Romania ca stat semnatar al Agendei 2030 pentru dezvoltarea durabila, adoptate de ONU.

Incepand cu 2020, Adunarea Generala a Natiunilor Unite (UNGA) a declarat 29 septembrie ”Ziua Internationala de constientizare asupra risipei alimentare”, marcand urgenta coalizarii si actiunii  pentru a combate acest fenomen global, ce accentueaza inechitatea sociala, are un impact economic negativ si contribuie la gestionarea deficitara a resursele naturale tot mai limitate.

Scopul si obiectivele grupului de lucru

Scopul grupului de lucru este sa reduca si sa previna risipa de hrana, una dintre provocarile majore ale societatii moderne.  Risipa alimentara este rezultatul unui complex de comportamente nesustenabile si trebuie abordata cat mai urgent, prin colaborare si intr-un mod integrat, “din ferma la farfurie.

Eforturile comune dau rezultate, motiv pentru care suntem pregatiti sa acceleram acest proces prin intermediul grupului de lucru Risipa Alimentara, parte din Coalitia Romania Sustenabila.

Ne propunem sa plasam subiectul risipei alimentare pe agenda publica si politica din Romania si mai ales, sa identificam cele mai eficiente solutii pentru reducere si preventie prin implicarea intregului lant agroalimentar si consolidarea cooperarii intersectoriale: companii, autoritati centrale si locale, mediu non-profit.

Contribuim astfel la dezvoltarea sustenabila a Romaniei prin indeplinirea a doua dintre cele 17 obiective formulate de Organizatia Natiunilor Unite in domeniul sustenabilitatii: Obiectivul 2 – Zero Foamete si Obiectivul 12 – Consum si productie sustenabile.

Directii de actiune

Ne implicam activ in optimizarea cadrului legislativ si dezvoltarea de politici publice ce pot combate si preveni risipa alimentara in mod eficient, totul in baza unui dialog constant intre autoritati, industrie si societatea civila.

Sustinem urgenta implementarii unui sistem coerent de colectare a datelor despre risipa alimentara in Romania, esential pentru a cunoaste cu adevarat amploarea fenomenului si dezvolta planuri pentru fiecare veriga din lant. Ceea ce nu este masurat nu poate fi gestionat.

Sustinem urgenta elaborarii, adoptarii si implementarii unei Strategii Nationale pentru Reducerea Risipei Alimentare. Stategia trebuie sa includa un plan de actiune bazat pe date la zi, consultari publice si metode clare de monitorizare a impactului.

Promovam in mediul privat, oportunitatile donarii de alimente si cele mai recente schimbari ale Legii Risipei Alimentare, care acum permite un transfer mult mai usor de produse catre banci de alimente sau alte organizatii non-profit ce deruleaza programe sociale.

Promovam puterea exemplului prin evidentierea modelelor de buna practica, acele companii din lantul agroalimentar care doneaza alimente in beneficiul persoanelor fara putere de cumparare. Din pacate, donarea de alimente in Romania nu este utilizata la intregul sau potential, iar surplusul alimentar ajunge in foarte multe cazuri, deseu.

Identificam resurse locale si dezvoltam parteneriate pentru a creste reteaua nationala de banci de alimente, dar si capacitatea ONG-urilor mici si medii de distribuire a alimentelor catre persoane dezavantajate. Aceasta dezvoltare simultana va aduce beneficii sociale, economice si de mediu considerabile.

Sprijinim campanii de educare si responsabilizare a consumatorului final, cel mai mare generator de deseuri alimentare in Romania (49% din deseurile alimentare provin din gospodarii.

Rezultate obtinute

Am reusit sa obtinem modificarea si completarea Legii Risipei Alimentare nr. 217/2016 pentru a facilita procesul de donare a surplusului de alimente.

  • Grupul a creat un document de intentie ce a fost inaintat reprezentantilor Parlamentului, ulterior fiind preluat de catre initiatorii din Camera Deputatilor, iar proiectul de lege a fost votat de Camera Deputatilor la data de 24 iunie 2020 si ulterior, promulgat de presedintele Klaus Iohannis pe data de 16 iulie. Normele de aplicare au fost publicate in Monitorul Oficial in decembrie 2020.
  • Astfel, am obtinut adaugarea in legislatie a deductibilitatii de TVA pentru produsele donate in baza Legii pentru reducerea risipei alimentare, includerea structurilor de tip banca alimentara intre operatorii receptori ai donatiilor facute in baza legii, precum si renuntarea la actul autentic (notarial) pentru donatia de bunuri in valoare de peste 25.000 de lei.

Am monitorizat indicatori specifici in urma modificarii legii: cantitati de alimente donate in reteaua bancilor de alimente partenere, numar donatori, numar organizatii preluatoare, numar beneficiari finali.

Stiri si noutati

Lidl România împreună cu rețeaua națională a Băncilor pentru Alimente organizează o colectă în perioada Paștelui în sprijinul persoanelor vulnerabile din România

Lidl România continuă să sprijine persoanele vulnerabile din toată țara, organizând în 182 de magazine o nouă colectă de alimente, în parteneriat cu Federația Băncilor pentru Alimente din România. Astfel, în perioada 11 aprilie – 1 mai, clienții sunt invitați să doneze produse alimentare neperisabile în cutiile special amenajate la ieșirile din magazin. Alimentele donate […]

Kaufland România și Rețeaua Națională a Băncilor pentru Alimente colectează alimente pentru persoanele refugiate din Ucraina

Kaufland România se alătură eforturilor de susținere a persoanelor afectate de situația din Ucraina organizând o colectă de alimente neperisabile și produse de igienă personală în 50 de magazine din 15 localități. Pentru a veni în sprijinul persoanelor refugiate din Ucraina, Kaufland organizează, alături de Rețeaua Națională a Băncilor pentru  Alimente, o colectă prin care […]

Sprijin pentru refugiați: Lidl România, în parteneriat cu Rețeaua Națională a Băncilor pentru Alimente din România, organizează o colectă de alimente în magazine

Lidl România în parteneriat cu Federația Băncilor pentru Alimente din România organizează o campanie de colectare de alimente neperisabile și produse de igienă, în sprijinul persoanelor refugiate. Toate produsele colectate în cadrul campaniei vor fi distribuite de către Băncile Regionale pentru Alimente din București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova și Galați organizațiilor ce […]

Pentru mai multe detalii, accesati www.bancapentrualimente.ro.