Program de lucru pentru parinti
Directiva privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor a fost adoptata de Consiliul European la 13 iunie 2019, iar statele membre UE au obligatia de a transpune dispozitia in legislatia nationala pana la 2 august 2022.
Grupul de lucru doreste sa aduca in atentia publica acest subiect si transpunerea intr-o forma etica, sustenabila si eficienta a directivei in legislatia nationala.
Scopul si obiectivele grupului de lucru
Asigurarea unui program de lucru flexibil reprezinta un beneficiu decis unilateral de angajatori. Odata cu noile reglementari, angajatorii romani vor fi obligati sa ia in considerare orice solicitari de acordare a unor formule flexibile de lucru si de a motiva orice refuz de acordare a acestora.
În prezent, flexibilitatea programului de lucru este asigurata in Romania prin structuri de tipul telemuncii, acolo unde salariatii desfasoara activitati folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor, sau prin specificarea in mod expres in contractele individuale de munca a unui program de munca inegal. Aceste mijloace nu sunt insa adresate in mod specific parintilor sau ingrijitorilor, acestia urmand a beneficia in viitor de protectie suplimentara.
Obiectivul grupului de lucru este contributia la transpunerea Directivei UE intr-o forma etica, sustenabila si eficienta in legislatia nationala.
Actiuni si rezultate obtinute
Organizarea dezbaterii cu tema “Este Romania pregatita pentru programul flexibil de munca?”
Comunicarea in spatiul public a modalitatilor prin care companii din diverse domenii de activitate au reusit sa faca pasi importanti in directia flexibilizarii si incurajarea ca aceste practici sa devina o regula, nu o exceptie, la nivelul mediului de afaceri.
Organizarea mai multor dezbateri cu rolul de a facilita dialogul intre actorii economici si sociali implicati, precum si o pregatire cat mai buna in vederea integrarii acestor reglementari in legislatia locala.
Concluziile intalnirilor de lucru vor fi transmise catre Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului, cu scopul de a incuraja un mediu de afaceri etic si a unor comportamente responsabile, avand in vedere dezvoltarea economica sustenabila, precum si prioritatile nationale privind natalitatea, saracia, dreptul la educatie si egalitatea.
Ambasada Sustenabilitatii a organizat o prima intalnire de lucru cu lideri de opinie din domeniul resurselor umane pentru a dezbate implicatiile programului de lucru flexibil din perspectiva organizaționala, individuala, macro economica si sociala.
Dezbaterea este o initiativa civica sustinuta de Ambasada Sustenabilitatii, menita sa aduca pe agenda publica subiectul programului de lucru flexibil pentru a contribui la transpunerea intr-o forma etica, sustenabila si eficienta a Directivei (UE) 2019/1158 a Parlamentului European privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor. Discutiile au fost (…) Citeste mai mult…