fbpx

Enter your keyword

Georgeta Bucur a fost desemnată Ambasadorul Sustenabilității

Georgeta Bucur a fost desemnată Ambasadorul Sustenabilității

Georgeta Bucur (Asociația Down Plus București) a primit titlul de Ambasador al Sustenabilității

Ambasada Sustenabilității în România (ASR) a desemnat noul Ambasador al Sustenabilității.

Am ales ca noul Ambasador să fie Georgeta Bucur, președinta Asociației Down Plus București. În iulie 2021, Asociația Down plus, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) a deschis Fitoceainăria SanThe, un proiect de economie socială, realizat pe fonduri europene, unde lucrează tineri cu sindrom Down.

“Ne dorim să vedem ce pot tinerii noștri, cât pot, până unde putem să mergem, până unde putem să le dăm libertate, până unde putem să ducem independența lor”.

În cadrul evenimentului de înmânare a diplomei onorifice, Georgeta Bucur, Mimi cum îi spun prietenii, a vorbit despre motivele care au determinat-o să lucreze cu și pentru copiii cu Sindrom Down, să le deschidă drumul către o viață cât mai liberă și mai frumoasă.

“Nici eu nu m-am așteptat că ei își pot lua rolul atât de în serios”, ne-a spus ea. Vorbind despre posibilitățile de angajare ale persoanelor cu Sindrom Down, Georgeta spune că ei ar putea fi angajați pe poziții care cer o muncă repetitivă, care ar plictisi un om obișnuit, cum ar fi împăturitul cămășilor, sau realizarea de copii xerox sau îndosarierea.

Prin programul Ambasadorii Sustenabilității, ASR promovează modelele care inspiră și motivează cetățenii și companiile românești să rezolve probleme sociale și de mediu fără a sacrifica eficiența economică.

„Dacă jumătate din populația țării noastre ar fi la fel de conștientă de ceea ce face, așa cum sunt copiii mei, totul ar merge ca pe roate”

Credit video: Inquam Photos

Asociația fondată de ea are o activitate foarte bogată, organizând diferite activități sportive și culturale pentru tinerii cu Sindrom Down: dansuri, fotbal, desen și tot felul de terapii. A contribuit la desemnarea Zilei Mondiale a Persoanelor cu sindrom Down, la organizarea a numeroase competiții sportive și multe altele. “Ușor, ușor, dintr-o pură nebunie, s-a născut micuța fabrică de super-eroi, care acum produce sportivi campioni la nivel internațional la ski, gimnastică, înot, role și multe altele. Care acum produce designeri, modele și artiști cu sindrom Down.”

Am constatat că nu vreau să asigur o viață normală doar pentru Teo, fiul meu, ci vreau să duc totul la un alt nivel. Așa că de atunci și până acum am devenit <mamă> pentru 52 de tineri cu sindrom Down și cu alte dizabilități, am învățat cum pornind de la nevoile propriului copil poți ajuta mult mai multe persoane și am decis să folosesc toată această putere pe care am primit-o ca să schimb ceva pentru o întreagă comunitate”, a declarat ea pentru Ambasada Sustenabilității.

Dincolo de reușitele ei, Georgeta este conștientă și de problemele pe care le întâmpină în viața de zi cu zi tinerii cu dizabilități. “Ei pot face anumite lucruri, dar le fac până la un punct. Noi trebuie să știm care este acea graniță până la care putem să mergem. Între ei sunt persoane care au abilități mai reduse. Nu înseamnă că nu ar putea fi utili niciodată societății, dar trebuie să vedem cât pot. Nu îi ținem în casă, nu îi ascundem!”

Conceptul de viață independentă abia începe să își facă loc în România, iar cei care îl promovează întâmpină foarte multe greutăți, multe dintre ele provenind din mentalitățile înrădăcinate în mentalul colectiv. Dreptul la muncă este, însă, unul din drepturile fundamentale ale omului, iar persoanele cu dizabilități trebuie să și-l poată exercita pentru a contribui la dezvoltarea sustenabilă a unei societăți deschise și incluzive. Uneori, facilitățile de care ar avea nevoie pentru a putea funcționa în societate sunt extrem de simple: “un autobuz cu care să îi putem lua de acasă și a-i aduce la Ceainărie”, ne spune Georgeta.

Tinerii cu Sindrom Down ne pot aduce foarte multe nouă, ca oameni. “De la ei am învățat să zâmbesc. De multe ori merg pe stradă și, fără să realizez, încep să le zâmbesc oamenilor pe care nu îi cunosc. Poate că altă dată nu aș fi dat atâta importanță unor asemenea lucruri. E o mică formă de a arăta că îți pasă de cineva.

Multe din proiectele Asociației Down Plus nu implică doar tineri cu dizabilități ci și tineri tipici, elevi ai liceelor de artă cu care realizează tabere de pictură sau design. Aceste proiecte duc la crearea de prietenii, la înțelegerea mai bună dintre cele două grupuri.

Și-au propus să construiască un complex de servicii care să găzduiască o casă protejată, o clădire pentru terapii și o micuță fabrică pentru autosusținere financiară. Pentru aceasta, au nevoie de un teren de 150.000 mp în Ilfov, motiv pentru care acum desfășoară campania “Cumpără și tu 1 m de teren”.

Încă din 2018, Ambasada Sustenabilității promovează ambasadori ai sustenabilității din sectoare și domenii diferite, din zona urbană sau rurală, promotori de cauze diverse și contributori la obiective de dezvoltare durabilă diferite. Însă cu toții au în comun efortul și dorința lor de ”mai bine”.

Programul SustainAbility Ambassadors este dedicat oamenilor implicați și exemplelor lor de succes în construirea unei Românii sustenabile.

Decernarea premiului SustainAbility Ambassador

Vezi AICI cum poți să susții acest program.