Gabriel Bălăceanu, noul Ambasadorul al Sustenabilității
Gabriel Bălăceanu a primit titlul de Ambasador al Sustenabilității
Ambasada Sustenabilității în România (ASR) a desemnat un nou Ambasador al Sustenabilității.
Este vorba despre Gabriel Bălăceanu, Directorul HARPAI, prima fabrică de paie din hârtie din România.
I-am acordat această distincție ca o recunoaștere a faptului că face parte dintr-o nouă clasă de antreprenori români, cei pentru care sustenabilitatea nu este doar un concept “nice-to-have” și nu se referă doar la respectul pentru mediu, ci este parte din ADN-ul companiei și acoperă toate domeniile unei afaceri sustenabile: mediu, social și guvernanță.
Gabriel este un tânăr care a gândit o afacere profitabilă și pentru el și pentru comunitatea pe care a strâns-o în jurul ei și pe care vrea să o crească încă 50 de ani, pentru a o lăsa la fel de înfloritoare și corectă, etică.
Prin programul Ambasadorii Sustenabilității, ASR promovează modelele care inspiră și motivează cetățenii și companiile românești să rezolve probleme sociale și de mediu fără a sacrifica eficiența economică.
„Sustenabilitatea, de fapt, e lucrul bine făcut, care are o continuitate, dacă stăm să ne uităm. Asta este cel mai important. Să poată fi dus mai departe. Să nu poată fi distrus imediat. Să reziste cât mai mult în timp.”
După câțiva ani în care a fost angajat ca manager de proiect și a administrat fonduri europene de câteva sute de mii de euro, Gabriel a considerat că e momentul să își deschidă propria afacere. Și a ales să răspundă unei probleme stringente: nevoia de adaptare la noile cerințe ale Uniunii Europene pentru reducerea amprentei ecologice: paiele de hârtie, biodegradabile, reciclabile și compostabile.
“Totul într-o noapte, dintr-o discuție cu un prieten”, așa a luat naștere proiectul HARPAI, “făbricuța” (cum îi place lui Gabriel să o numească) de paie de hârtie care tinde să devină unul dintre cei mai mari distribuitori de paie pentru HORECA din România.
“Chiar dacă în piață există și produse mai ieftine decât ale noastre, ei au încercat să susțină mediul antreprenorial românesc” ne povestește el când îl întrebăm cum au fost primite pe piață produsele lor. “
Viziunea lui despre dezvoltarea României e clară: “Ar fi bine să fie cât mai mulți ca mine, în toate domeniile, care se pot ajuta și crește împreună. Susții un antreprenor român, acel antreprenor susține una, două, trei, cinci familii din România și creștem împreună, și ne dezvoltăm împreună.”
Gabriel a deschis fabrica după ce a renovat câteva clădiri abandonate din comuna Cerașu, la poalele muntelui și la 110 km distanță de București. „S-a creat o echipă în jurul acestui business și dorim să o creștem în viitor, dar vedem și partea socială a businessului. Am dorit ca oamenii din localitate să aibă un loc de muncă. Ei acolo putem spune că sunt izolați, cu o distanță atât de mare până la primul oraș”, spune el. “Capătul de drum nu e ușor să îl dezvolți, pentru că nu ai niște ancore acolo, care să te tragă, să te ducă. Șansa unor asemenea localități ar fi turismul, ar fi oamenii din interior care să dezvolte niște meșteșuguri, ar fi un asemenea business, cum am creat noi. Dacă ar mai fi încă 5-10 în această comunitate, nu ar mai fi doar patru familii care se hrănesc de acolo, ar fi 40 de familii. Eu cred în lucrul acesta: mici antreprenori, oamenii din zone, din orice localitate, îi încurajez: luați fonduri, începeți o afacere, fiți oameni prompți, cu principii, faceți business sustenabil și cu alte valori”
Ce fel de valori? l-am întrebat. “Din punctul meu de vedere, prefer sa pierd business decât să pierd etică. […] Pot să spun că nu mă vând ieftin în tot ceea ce fac. Îmi vând până la urma munca mea, experiența pe care am acumulat-o, și funcționez pe principii. Business-ul Harpai funcționează pe principii.”
Gabriel e convins că noii antreprenori care cred în sustenabilitate pot constitui unul din factorii de schimbare a României. Ei pot educa mediul de afaceri, populația în general, dar și administrația publică pentru a aduce o transformare a întregului ecosistem economic către unul responsabil, sustenabil.
“Dacă ne uităm la țăranul român, el întotdeauna a știut să fie sustenabil. Și vă spun de ce. Cel care muncește pământul știe următorul lucru: îmi ar pământul, îmi culeg roadele, îmi hrănesc animalul, animalul îmi dă mâncare, gunoiul de la animale îl întind pe pământ, și din nou plantez, și din nou dă roade, și din nou îmi hrănesc animalul, și tot așa. […] Poate nu au avut cuvântul acesta până acum, sustenabilitate, nu exista în vocabularul lor, dar ei sunt sustenabili.”
Încă din 2018, Ambasada Sustenabilității promovează ambasadori ai sustenabilității din sectoare și domenii diferite, din zona urbană sau rurală, promotori de cauze diverse și contributori la obiective de dezvoltare durabilă diferite. Însă cu toții au în comun efortul și dorința lor de ”mai bine”.
Programul SustainAbility Ambassadors este dedicat oamenilor implicați și exemplelor lor de succes în construirea unei Românii sustenabile.