fbpx

Enter your keyword

post

Fundația Bill și Melinda Gates: Pandemia de COVID-19 a distrus 25 de ani de progrese la nivel global. Acest lucru se va vedea în economie, în nivelul de trai și în educație

Fundația Bill și Melinda Gates: Pandemia de COVID-19 a distrus 25 de ani de progrese la nivel global. Acest lucru se va vedea în economie, în nivelul de trai și în educație

Fundația Bill și Melinda Gates a lansat raportul anual care analizează progresul mondial către o serie de obiective ONU pentru sistemele de sănătate publică, educație sau pentru economie. Singurul lucru pozitiv adus de pandemie este scăderea numărului de fumători, la nivel mondial, se arată în document. Din cauza răspândirii noului coronavirus, dezvoltarea globală a încetinit sau chiar a regresat în anumite cazuri, ceea ce însemnă că pentru zeci de milioane de oameni s-au accentuat inegalitățile sociale și de gen, bolile și sărăcia. Potrivit studiului, multe dintre obiectivele ONU de dezvoltare durabilă au fost afectate.

Sunt 37 de milioane de persoane care s-au întors sub limita sărăciei extreme de când a început pandemia, numărul acestora fiind în creștere pentru prima oară în ultimii 20 de ani, mai arată raportul.

“Este un regres imens. Raportul urmărește progresele anuale în ceea ce privește obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite, adică reducerea sărăciei și îmbunătățirea sănătății generale. În ultimul an, aproape fiecare dintre acești indicatori globali a regresat. Pe lângă scăderea ratelor de imunizare, care sunt prezentate în raport ca „25 de ani de ani de regres în lume, în 25 de săptămâni”, a crescut nivelului sărăciei și a problemelor financiare cauzate de pandemie, care provoacă inegalități” a spus Bill Gates, co-președinte al fundației și un important filantrop în Sănătate și Dezvoltare globală, într-un scurt filmuleț în care vorbește despre concluziile raportului, relatează Euractiv.com.

Mortalitatea infantilă și în rândul copiilor, sănătatea maternă, sustenabilitatea financiară a agriculturii, lupta cu virulul HIV, cu tuberculoza, incidența malariei, accesul la educație, egalitatea dintre sexe, accesul la toalete și apă curată, sunt toți indicatori de dezvoltare la nivel global care fie  au scăzut sau au stagnat în 2020, prima dată în ultimele decenii. Două dintre ele sunt deosebit de îngrijorătoare: rata globală a imunizării și rata sărăciei absolute, avertizează studiul, potrivit qz.com.

Pandemiei i-a luat în jur de 25 de săptămâni ca să distrugă  25 de ani de dezvoltare, se mai arată în raport. 

Și Organizația Națiunilor Unite a tras recent un semnal de alarmă cu privire la efectele pandemiei de coronavirus. “Efectele indirecte ale crizei vor fi mai multă sărăcie, speranţă de viaţă mai scăzută, mai multă foamete, mai puţin educaţie şi o mortalitate infantilă mai ridicată”, a declarat coordonatorul ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock, în faţa Consiliul de Securitate al ONU.

În România, viaţa pentru copiii din mediul rural s-a înrăutăţit considerabil în perioada pandemiei, potrivit unui studiu realizat de World Vision România. Peste 60% dintre părinţi nu au lucrat, iar 40% dintre cei chestionați nu au reuşit să asigure deloc sau au asigurat parţial alimentele, medicamentele sau produsele de igienă.