Enter your keyword

post

Franța se retrage din Energy Charter Treaty, convenția care protejează profiturile investitorilor din industria combustibililor fosili

Franța se retrage din Tratatul privind Carta Energiei (Energy Charter Treaty – ECT), o convenție controversată care protejează profiturile investitorilor din industria combustibililor fosili, potrivit The Guardian.

Photo 95339050 © Palinchak | Dreamstime.com

Franța a decis să se retragă din ECT”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, care a adăugat că această decizie este „coerentă” cu Acordul de la Paris.

Energy Charter Treaty este o convenție stabilită în 1994 din care fac parte peste 50 de state, inclusiv România. La momentul înființării, scopul convenției era de a proteja companiile occidentale de energie în fostele țări sovietice. Practic, le permite investitorilor să dea în judecată un guvern în cazul în care acesta adoptă politici care ar putea submina interesele lor financiare.

Spre exemplu, firma petrolieră Rockhopper din Marea Britanie a primit compensații de 210 milioane de lire sterline pentru că autoritățile din Italia au adoptat o lege care interzice anumite proiecte de foraj offshore.

De asemenea, Italia s-a retras din Energy Charter Treaty. Recent, parlamentul polonez a votat pozitiv pentru a se retrage din convenție, iar printre țările care au semnalat că vor să se retragă sunt Spania și Olanda. 

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.